DI: Hvor er pengene til miljøteknologi?

GRØN VÆKST: DI er tilfredse med, at regeringen vil lave et landbrugsteknologi-program, men undrer sig over, at der ikke er sat penge af. Dansk Miljøteknologi vil desuden have et miljøprogram.
Anders Jerking
God ide, men hvor er pengene? Det er DI's reaktion på regeringens Grøn Vækst-forslag om at etablere et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

"På andre områder i Grøn Vækst skriver regeringen præcist, hvor mange penge der bliver sat af til forslagene. Der havde været rigtig dejligt, hvis der også havde været sat et beløb af til GUDP. Så vi havde kunnet se, at det ikke kun er gode tanker, men at det også bliver til handling. Der mangler virkelig dette vækstperspektiv i udspillet," siger Bjarne Palstrøm, miljøchef i DI, som understreger, at der derudover er mange gode takter i Grøn Vækst.

Kan styrke eksport 
GUDP skal bidrage til udviklingen af teknologi, der understøtter et mere miljøvenligt landbrugs- og fødevareerhverv. Samtidig håber DI, at programmet kan styrke Danmarks eksport af miljøteknologi.

Regeringen lægger op til, at pengene til programmet skal findes ved fordelingen af globaliseringspuljen til efteråret.

Dokumentation

DET FORESLÅR VK i GRØN VÆKST: 

Med henblik på at understøtte visionen om Danmark som et grønt vækstlaboratorium ønsker regeringen at skabe en ny og mere sammenhængende organisering af forsknings og innovationsindsatsen på miljø- og fødevareområdet.

Der skal bl.a. foretages en koordineret prioritering af midler mv. på de hovedudfordringer og udviklingstrin, hvor indsatsen giver den største effekt i forhold til målet om Grøn Vækst.

Regeringen foreslår derfor, at de eksisterende kompetencer i det tidligere Innovationsudvalg og det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning forenkles og samles i et nyt Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), inspireret af det tilsvarende program på energiområdet (EUDP).

GUDP'et skal bidrage til udviklingen af miljøteknologier, som kan understøtte et mere miljøvenligt og konkurrencedygtigt landbrugs- og fødevareerhverv. Programmet skal bl.a. styrke den internationale udviklings- og demonstrationsindsats og bidrage til at fx miljøteknologi, bioteknologi, gastronomi og viden på ernæringsområdet i højere grad tænkes sammen. Programmet skal ses i sammenhæng med den strategiske forskningsindsats i Det Strategiske Forskningsråd.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00