OECD: Danmark bør indføre brugerbetaling

BRUGERBETALING: Der bør indføres gradvis brugerbetaling på universiteterne for at sikre finansieringen af uddannelser med høj kvalitet. Sådan lyder anbefalingen til Danmark fra OECD.
Jørgen Skadhede

For at bevare ligheden bør det være i form af afgifter og indkomstafhængige lån, som kun betales tilbage, hvis den studerende senere kommer til at tjene en løn, der er høj nok.

Romain Duval
Divisionschef i OECD
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har netop droppet Helge Sanders planer om at tillade private universiteter med brugerbetaling i Danmark.

Men brugerbetaling er ellers præcis den medicin, de danske universiteter har brug for. Anbefalingen om at indføre brugerbetaling kommer fra en ny rapport fra OECD, der er den vestlige verdens organisation for økonomisk samarbejde og udvikling.

OECD anbefaler en model, hvor de studerende kan betale afgiften med et studielån, som den enkelte studerende kun skal betale tilbage, hvis vedkommende efter endt uddannelse får et tilstrækkeligt højt lønnet job.

Altså præcis den model, som også rektor Lauritz B. Holm-Nielsen fra Aarhus Universitet har gjort sig til fortaler for i tidligere artikler på Altinget.dk.

0:000:00