Danske Universiteter og Djøf kræver udvidet retskrav

UDVALG: Kvalitetsudvalget fastholder, at bacheloruddannedes juridiske ret til at starte på en kandidatuddannelse skal afskaffes. Danske Universiteter og Djøf kritiserer anbefalingen og foreslår et udvidet retskrav.

Formand for Kvalitetsudvalget, Jørgen Søndergaard, mener ikke, at udvalget går i den forkerte retning med forslaget om at afskaffe bachelorstuderendes automatiske ret til at påbegynde et kandidatstudium.
Formand for Kvalitetsudvalget, Jørgen Søndergaard, mener ikke, at udvalget går i den forkerte retning med forslaget om at afskaffe bachelorstuderendes automatiske ret til at påbegynde et kandidatstudium.Foto: Ole Bo Jensen /SFI

Det er jo de danske virksomheder, der afgør, om det kan blive en succes, fordi det er dem, der skal være villige til at aftage bacheloruddannede.

Ralf Hemmingsen
Formand for Rektorkollegiet
Fakta
Kvalitetsudvalget
For at styrke de videregående uddannelser har regeringen nedsat Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser (Kvalitetsudvalget).

Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan kvalitet, relevans og sammenhæng kan styrkes på de videregående uddannelser i to delrapporter i henholdsvis marts og oktober 2014

Udvalgsarbejdet afsluttes med en samlet afrapportering inden udgangen af 2014.

Kilde: www.ufm.dk

Det skal ikke være et krav, at universitetsbachelorer skal have et job eller minimum to års erhvervserfaring for at kunne påbegynde en kandidatuddannelse, som regeringens Kvalitetsudvalg ellers foreslog før sommerferien, og som udvalget fastholder i et nyt refleksionspapir, der udkom i sidste uge.

Det mener Danske Universiteter og Djøf, som begge opfordrer Kvalitetsudvalget til at droppe opgøret med retskravet.

"Ved at afskaffe de studerendes retskrav tager man i høj grad mulighederne fra dem i stedet for at give dem uddannelsesmuligheder, som er vejen frem," siger Wenche Marit Quist, der er forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf. Hun ser det som et stort problem, at Kvalitetsudvalget vil afskære to tredjedele af alle universitetsstuderende fra at tage en kandidatuddannelse i forlængelse af deres bachelor.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00