Debat

Lundbeckfonden: Her er vores tre juleønsker til den nye forskningsminister

Uddannelses- og forskningsministeriet har ageret svingdørsministerium de sidste otte år. Vi håber, at du får tiden til at skabe de resultater, der skal sikre Danmarks fremtid, skriver Lene Skole og Jan Egebjerg.

Danmark har ikke en rig undergrund. Vores rigdom er vores viden og evner til innovation, skriver Lene Skole og Jan Egebjerg.
Danmark har ikke en rig undergrund. Vores rigdom er vores viden og evner til innovation, skriver Lene Skole og Jan Egebjerg.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lene Skole
Jan Egebjerg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tillykke med posten som ny uddannelses- og forskningsminister i Danmark. Det er en uhyre vigtig post. Den handler om Danmarks fremtid.

Det er tid for ønsker og nytårsforsæt, og fra Lundbeckfonden har vi tre juleønsker, som vi gerne vil dele.

For det første er det vores ønske, at du får lang tid på posten. For uddannelses- og forskningsområdet er komplekst og kræver fokus og fordybelse.

Desværre har dit ministerium i mange år været præget af det modsatte: Der har været syv forskningsministre siden 2014, og flere har kun siddet på posten i cirka to år. Kigger man længere tilbage, er billedet desværre ikke meget bedre.

Vi synes bestemt, at de enkelte ministre har gjort det godt inden for den tid, de har haft, men det er vanskeligt at nå hele vejen rundt i et komplekst ministerområde med mange interessenter og samtidig skabe resultater, der styrker dansk forskning, når 'ansættelses'-tiden er så kort.

Vi ser et behov for at styrke talentudviklingen i Danmark

Lene Skole og Jan Egebjerg
Hhv. administrerende direktør og forskningsdirektør, Lundbeckfonden

Vi undrer os over, at uddannelses- og forskningsministre i Danmark får så kort tid til at komme i dybden. Ingen topchefer er i stand til at skabe varige resultater på kort tid, og det er hensigtsmæssigt at komme i dybden med problemerne for succesfuldt at kunne implementere relevante nye løsninger og forbedringer.

Det er naturligvis godt med et fleksibelt arbejdsmarked, men fordybelse er ikke at fornægte. I en meget omskiftelig verden er tid og stabilitet derfor vores første juleønske.

De små grå er vores guld

Du har heldigvis et stærkt embedsapparat til at hjælpe dig. Men hvis du – som dine forgængere – kun får kort tid på posten, skynder vi os med et par juleønsker mere, så du kan komme hurtigt i gang.

I regeringsgrundlaget bliver der annonceret en ny globaliseringsstrategi for dansk erhvervsliv. Det er godt, for eksport er central for dansk vækst. Under arbejdet med den sidste globaliseringsstrategi tilbage i 00'erne, spillede forskning en central rolle. Sådan bør det være igen.

Danmark har ikke en rig undergrund. Vores rigdom er vores viden og evner til innovation. Og vi skal dyrke det excellente. Det er helt nødvendigt, at vi har forskere og anden højtuddannet arbejdskraft til den offentlige sektor og den private sektor. Både dem, der er uddannet i Danmark og i andre dele af verden.

Det er det, der er med til at skabe forudsætningen for vores eksportsucceser og innovationskraft med life science-industrien som et af flere eksempler.

Vores andet juleønske er derfor, at du vil sikre forskningen en central placering i globaliseringsstrategien. Forskningspolitik bør gå hånd i hånd med erhvervspolitik i et lille land, der bygger sin velfærd på viden og innovation. Vi håber, at du vil være med til at styrke og udvide dette samspil i Danmark.

Med din post som forskningsminister er du om nogen med til at forme fremtiden og forudsætningerne for, at vi kan løse komplekse problemer inden for eksempelvis sundhed og klima.

Læs også

Det kræver stærke forskningsmiljøer, hvor forskere med forskellige fagligheder, nationaliteter og køn arbejder godt sammen på tværs af sektoropdelinger, fakulteter og universitetsmiljøer.

Vi ser et behov for at styrke talentudviklingen i Danmark: Det kræver også tid, fokus og en god systematik at udvikle de bedste forskere, så de gennem livslange forskerkarrierer gør os klogere, og på sigt måske udvikler kuren mod demens eller gør os bedre til at behandle mennesker med psykiske lidelser.

Talentfokus er derfor vores tredje juleønske.

Der er nok at tage fat på, og gode løsninger kræver tid. Vi håber, at du vil trives på posten og få tiden til at skabe de resultater, der gennem innovation, udvikling og tiltrækning af de bedste forskningstalenter vil være med til at sikre Danmarks fremtid.

Tillykke med udnævnelsen som uddannelses- og forskningsminister. I Lundbeckfonden ser vi frem til samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Skole

Adm. direktør, Lundbeckfonden og Lundbeckfond Invest 2014-, næstformand i Ørsted 2015-
shipping (A.P. Møller-Mærsk 1980), HD i finansiering (CBS 1986)

Jan Egebjerg

Forskningsdirektør, Lundbeckfonden
cand.scient. (1987), PhD (Aarhus Uni. 1993), postdoc (Salk Institute, San Diego 1993)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00