Ny temadebat: Skal eksperters politiske holdninger deklareres?

I 2021 underskrev professor Sune Haugbølle en stærkt Israel-kritisk erklæring, hvilket Jyllands-Posten og en række borgerlige politikere mener bør fremgå, når han bruges som ekspert. Er det mere generelt en god idé? Det spørger Altinget om i en ny temadebat.

Professor Sune Haugbølle endte midt i orkanens øje på grund af sine personlige holdninger til sit forskningsfelt, da krigen mellem Israel og Hamas brød ud.
Professor Sune Haugbølle endte midt i orkanens øje på grund af sine personlige holdninger til sit forskningsfelt, da krigen mellem Israel og Hamas brød ud.Foto: Privatfoto
Mathias Bach

Hvor går grænsen mellem eksperters faglige viden og politiske holdninger?

Det spørgsmål dukkede forleden op, da Jyllands-Posten og borgerlige politikere kritiserede mediernes brug af professor Sune Haugbølle som ekspert i forbindelse med krigen mellem Israel og Hamas. Haugbølle var nemlig i 2021 medunderskriver på en erklæring, der opfordrer til dansk boykot af Israel og et opgør med Israels apartheid.

DF's Alex Ahrendtsen spurgte i forlængelse af debatten forskningsminister Christina Egelund, om hun arbejder på en ny vedtagelsestekst mod "overdreven aktivisme" i visse forskningsmiljøer, hvilket ministeren blankt afviste i et nyligt svar. Og Haugbølle har da også fået støtte fra en række kollegaer og medier.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024