Ph.d.-studerende i fysik spilder ekspertviden

NYHED: Ingen konkurrence og manglende interesse betyder, at danske ph.d.-studerende inden for fysik opgiver at forske videre, efter deres afhandling er afleveret, viser en europæisk undersøgelse. Ikke et billede, vi kan genkende, siger dekaner.
Interessen for naturvidenskab er faldende blandt studerende i Danmark.
Interessen for naturvidenskab er faldende blandt studerende i Danmark.Foto: Colourbox
Linea Sanderbo Kürstein

Man giver en ph.d., som er en udgift for staten med henblik på, at den studerende skal være forsker, og så går de bagefter ud og bliver designere eller noget andet, fordi de egentlig ikke var interesseret i det til at starte med.

Cathrine Hasse
Lektor, Dansk Pædagogiske Universitetsskole

Danske ph.d.-studerende i fysik springer fra, inden afhandlingen er afleveret. Og det sker i langt højere grad i Danmark end i andre europæiske lande. Det viser en europæisk undersøgelse, som Cathrine Hasse, lektor fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), er koordinator for.

"Man giver en ph.d., som er en udgift for staten, med henblik på, at den studerende skal være forsker, og så går de bagefter ud og bliver designere eller noget andet, fordi de egentlig ikke var interesseret i det til at starte med," siger Cathrine Hasse.

Undersøgelsen er foretaget af UPGEM-teamet (Understanding Puzzles in the Gendered Europea Map), som består af 12 europæiske forskere. De har interviewet 235 ph.d.-studerende fra universitetsuddannelser i fysik i Europa, og én af konklusionerne på undersøgelsen er, at danske naturfaglige ph.d.-studerende skiller sig ud fra resten af de undersøgte lande, hvad angår den videre interesse for forskning, fortæller Cathrine Hasse.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00