Debat

Professor: Regeringens udflytning af uddannelser truer RUCs overlevelse

Det giver ingen mening, at Roskilde Universitet, der jo netop er et universitet i provinsen, skal skæres med ti procent gennem øget dimensionering. Det skriver Jacob Torfing, der frygter for universitetets overlevelse, hvis regeringens udflytningsplan gennemføres.

Regeringens udflytning af videregående uddannelser vil forringe kvaliteten af selvsamme uddannelser, skriver Jacob Torfing.
Regeringens udflytning af videregående uddannelser vil forringe kvaliteten af selvsamme uddannelser, skriver Jacob Torfing.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Jacob Torfing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der kan være god ræson i at tilbagerulle centraliseringen af gymnasier og seminarier, som længe har været med til at udsulte provinsen rent uddannelsesmæssigt. Men at tro, at man uden videre kan flytte enkelte universitetsuddannelser til nye lokaliteter og samtidig bevare undervisningskvaliteten og forskningsdækningen, er i bedste fald naivt og i værste fald stupidt.

Al erfaring siger, at det er svært at rekruttere dygtige undervisere med stærk forskningsbaggrund til udflyttede universitetsuddannelser. Oven i det kommer, at de studerende formenes adgang til alle de sociale og undervisningsunderstøttende ressourcer, der findes på deres modercampus. Det kan i sidste ende blive studietidsforlængende.

Sidst men ikke mindst vil udflytningen være en total underskudsforretning for universiteterne, og det vil sluge sparsomme ressourcer fra andre uddannelser.

Jeg håber ikke, at jeg skal opleve en rød regering, der de facto lukker ned for regions- og provinsuniversitetet i Roskilde

Jacob Torfing
Professor, Roskilde Universitet

Så er regeringen virkelig bare ude på at forringe de videregående uddannelser? Jeg kan simpelthen ikke tro det.

For der var faktisk en gang, hvor skiftende regeringer mente, at forskning og uddannelse på højeste niveau er et must i en globaliseret verden. Har regeringen glemt denne indsigt?

Sidst jeg så efter, buldrede globaliseringen af økonomi og komplekse problemer derudaf, og vi vil nok også i fremtidens globale videnssamfund sande, at læring er den vigtigste proces og viden den vigtigste ressource, og det derfor er tosset at forringe de videregående uddannelser.

Roskilde Universitet trues

Et sidste pip: at Roskilde Universitet, der jo netop er et universitet i provinsen, skal skæres med ti procent gennem øget dimensionering, er simpelthen hilarious. Vi skal styrke uddannelser uden for de store bycentre ved at beskære uddannelse i provinsen?

Hold nu op, det giver da slet ikke mening. Specielt ikke nu hvor Roskilde Universitet har investeret big time i sin campus og uddannelsessamarbejdet med regionen og dens mange kommuner.

Lad mig til sidt pointere, at et lille universitet som Roskilde Universitet vil blive ramt meget hårdt af en ti-procentdimension og deraf følgende indtægtsnedgang, eftersom vi jo nødvendigvis skal opretholde alle vores administrative funktioner og derfor kommer til at skære ensidigt ned på forskning og uddannelse.

Jeg har ærligt talt svært ved at se, at Roskilde Universitet kan overleve på sigt, og jeg håber ikke, at jeg skal opleve en rød regering, der de facto lukker ned for regions- og provinsuniversitetet i Roskilde.

Regeringens forslag om udflytningen af enkelte universitetsuddannelser ligner mest af alt et stunt fra Socialdemokratiets side for at promovere sig som ’kommunalparti’ her op til kommunalvalget. Men forhåbentligt skal universiteternes kvalitet ikke ofres på det bål? Det er langt hen ad vejen op til regeringens støttepartier at afgøre. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00