Små universiteter bedst til samarbejde på tværs

NYHED: De mindre danske universiteter er bedst til at samarbejde på tværs af hårde og bløde forskningsdiscipliner, viser ny undersøgelse.
Uffe Laursen

Tankerne om tværdisciplinaritet forbliver for ofte på skåltale-niveauet i Danmark.

Torben Vad
Partner, DANVAD
Hellere lille og vågen end stor og doven. Det gamle ordsprog får fornyet aktualitet i undersøgelsen "Tænk på Tværs i Forskning og Uddannelse", som handler om, hvor gode de danske universiteter er til at arbejde med tværdisciplinær forskning.

I undersøgelsen, der er lavet af analysefirmaet DANVAD for Danmarks Erhvervsforsknings Akademi (DEA) og Forum for Business Education (FBE), har man kombineret tal for, hvilke forskningsområder det enkelte forskningsmiljø arbejder på, hvor mange ressourcer miljøet bruger på de pågældende forskningsområder, og hvor forskellige forskningsområderne er. De mindste danske universiteter som IT-Universitetet, RUC og Aalborg Universitet får de højeste scorer.

"Jeg tror blandt andet, det skyldes kulturforskelle mellem universiteterne. De små er bedre til det tværdisciplinære, fordi de måske har en yngre kultur og er vant til at samarbejde mere med erhvervslivet.  Fordomme om det at arbejde på tværs trives nok bedst på de gamle universiteter. I en traditionsrig kultur står man mere fast på sit fagområde, for det giver integritet. Hvis man søger over mod helt andre fagområder, så er man nok ikke god nok til at slå igennem inden for sit eget område, lyder fordommen," forklarer Torben Vad, der er partner i analysefirmaet DAMVAD, der står bag undersøgelsen.

Torben Vad mener, at det på de gamle universiteter kræver en stor selvsikkerhed og tro på, at man er god nok inden for sit eget felt, inden man kaster sig ud i at samarbejde med andre områder, blandt andet fordi der mangler incitamenter fra universiteternes side til at arbejde tværdisciplinært.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00