Rigsrevision: Italien nødt til at holde fast i F-35

Det kan godt være at F-35 projektet er blevet dyrere end forventet og forsinket. Det kan også godt være, at andelen af italiensk arbejde i F-35 projektet er lavt. Men alligevel bør Italien forblive i F-35 programmet, konkluderede Italiens rigsrevision fornylig.

Italien har nemlig investeret så mange milliarder Euro i F-35 projektet gennem årene, at det ikke kan betale sig at trække sig ud nu. Ifølge Rigsrevisionen så har Italien brugt 3,5 mia. Euro - svarende til 26 mia. kroner - frem til afslutningen af 2016 og andre 600 mio. Euro - svarende til knap 4,5 mia. kroner - i år.

De italienske partier diskuterer heftigt om Italien fortsat skal have 90 F-35 fly eller om der skal indkøbes færre fly. Det sidste advarer Rigsrevisionen dog imod. Det vil nemlig kunne afskære den italienske fly- og forsvarsindustri fra vital teknologi, som landet ikke har adgang til nu. Desuden vil det kunne gå ud over hvor meget F-35 arbejde der vil blive placeret på den såkaldte "Final Assembly and Check-Out"-facilitet (FACO) i Italien, hvor de italienske og hollandske F-35’ere på sigt skal samles.

Login