På 13. år: EH101 kan stadig ikke flyve det ønskede antal timer

Flyvevåbnet har fortsat svært ved at holde sine 14 EH101 Merlin-helikoptere flyvende i så mange timer, som man ved anskaffelsen havde planer om. Hvert år siden indsættelsen i 2004 har EH101’erne fløjet langt mindre end de 5.200 timer om året, som de burde have gjort. Det fremgår af en budgetanalyse, som et konsulenthus har lavet for Forsvarsministeriet og som forsvarsmediet Olfi har fået fingre i og offentliggjort.

Det har blandt andet den konsekvens, at taktisk troppetransport-opgaven er blevet sat på vågeblus. Noget seks af helikopterne ellers skulle have brugt 2000 timer på om året. Og som man havde købt ekstra udstyr i form af pansring, selvbeskyttelsesudstyr og bevæbning til.

Analysen indeholder et skema, der viser EH101’ernes årlige flyvetid fra 2011 til 2017. Her kan man se, at helikopterne har fløjet mellem 17 og 40 procent mindre end det var planen. Værst så det ud i 2015.

Login

 • Anmeld

  Christian B

  Kan ikke huske om der nogensinde dukkede nogen tal for rådighedsgraden hos de andre brugere af EH-101?

  Og i det hele taget tal på, hvad man kan forvente af stelrådighed for en SAR helikopter i den størrelse?

 • Anmeld

  KimE

  När olyckan med det norska Herulesplanet på Kebnekaise skedde så nådde inte Sjöräddningens AW139 (Umeå)fram pga kyla de fick varningsignaler i avisningsystemet på Gällivare flygplats.

  Först kom norska f16 som kunde se vrakplatsen, sen Bergsjägarplutonen och en norsk räddningshelikopter som flög över platsen, sen journalister i hyrda helikoptrar ...AW 139 kom aldrig fram.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Det er klart, flyver man 30-40% mindre end planlagt så stiger timeprisen eksplosivt når det faste omkostninger udgør så stor en andel.

  Man regnede fra start med 440 timer pr stel pr. år)ved ikke om det er for højt sat i forhold til hvad der generelt er realiserbart).

  Først var est. timpris 13000 kr, så 25000, så 40000 så 50000 - 60000 kr o.s.v.

  Og fejlene hober sig op med en faktor 3 i forhold til Lynx og en faktor 4 i forhold til S-61

  http://rigsrevisionen.dk/media/1880450/a507-08.pdf

  Nu et konklusionen klar - vi kan ikke undvære disse helikoptere da de primært bruges til SAR så enkelt er det.

  Men heldigvis har vi da købt kampfly med et minimum af faste omkostninger. Og der kan indsatsperioden fastsættes i forhold til budgettet.

 • Anmeld

  Sven Hansen

  Det har vist sig at typen efter den første implementerings periode, var et rigtigt godt valg der blev besluttet ved købet af de 14 stk. EH 101 Helikoptere, de er ikke blot bedre en sit rygte - men meget bedre!
  Ps.: Desværre opleves det, at der i medierne til stadighed, fremkommer bemærkninger om de fejl købte redningshelikoptere til Flyvevåbnet? Første helikopter kom i drift 2007. Besætningerne udtrykker stor tilfredshed med EH 101, som en stabil arbejdsplads.

 • Anmeld

  Andreas

  @Svend: Jeg skriver netop at det sikkert er en fin helikopter rent operativt. Men generelt set er det en indkøbsskandale at de flyver så meget mindre end vi var blevet stillet i udsigt. Det er ikke bare noget medierne finder på.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Andreas

  Er du bekendt med dette? Synes ikke, det har været så meget fremme:

  "En anden grundlæggende antagelse i beslutningsgrundlaget er, at de 27 nye F-35 kan levere den samme operative kapacitet som Danmarks 44 eksisterende F-16, hvoraf 30 stadig er operative. Argumentet er blevet gentaget over for Folketinget og medierne af både Peter Christensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

  Også den udlægning har vist sig ikke at være korrekt, hvilket regeringens egne embedsmænd påpeger i en fodnote på side 67 i en supplerende rapport til beslutningsgrundlaget. Her fremgår det, at den nuværende F-16-flåde er i stand til at gennemføre luftrumsovervågning over Island eller Baltikum samtidig med, at der er udsendt F-16 på internationale missioner, hvilket de 27 ny F-35 ikke vil være i stand til."

  https://ing.dk/artikel/rigsrevisionen-gransker-kritiseret-kampflyindkoeb-205010

 • Anmeld

  E. Petersen

  På denne side får man en god update om "dagligdagen" for EH-101

  http://www.beredskabsinfo.dk/emne/redningshelikoptere/

  Og så fik jeg taget mund lidt for fuld om nødvendigheden af EH-101 hvis det der står på sitet passer.

  http://www.beredskabsinfo.dk/indland/ambulanceflyvninger-med-helikoptere/

  Så går der igen "pengeskubberi" i sagen

  Og har EH-101 et travlt døgn med 13 flyvetimer ialt så er overliggeren med de 5200 timer årligt måske sat for højt.

  De reelle behov bør måske nedsættes i kraft at den dyre timepris kontra de alm. lægehelikoptere der koster 1/10 per time.

  Så hovedet på sømmet - Måske taler vi kun mest om misbrug af skattekroner når EH-101 anvendes til opgaver der kan klares af en lægehelikopter.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og så var det kun 1/5 af prisen i følge Falck selv

  "Du har derimod ret i, at en flyvetimepris på 10.000 kr. for en akutlægehelikopter umiddelbart lyder lidt lavt. Direktøren for Falck DRF, Leif Wiuff, er flere gange citeret for at sige, at en flyvetime koster omkring 20.000 kr., men Niebøl-helikopteren er formentlig en del billigere end de to danske helikoptere, fordi kapaciteten udnyttes på en anden måde."

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  "Iflg. regionernes egne tal, udarbejdet af Det Nationale Analyse og Forskningsinstitut for Kommuner og Regioner, er prisen pr. flyvetime for en akutlægehelikopter med patientkontakt ca. 70.000 kr."

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ KimE

  Du glemmer at de danske AW101 som var på Bodø da ulykken indtraf havde mulighed for at flyve eftersøgning ret ind i snevejret - men på grund af dårligt sigt fandt de intet.

 • Anmeld

  Tom Petersen

  Helt dårlige kan de ikke være, da Nordmændene har købt, og ved at indfase dem til afløsning af Sea Kings


  Tom.P

 • Anmeld

  E. Petersen

  @SEH

  Det læste jeg godt SEH - men der er tale om en udrykning hvor hele "systemet" sættes i gang.

  Det er ikke et udtryk for reelle timer.

  https://nordjyske.dk/nyheder/66-000-kroner-pr--helikoptertur/e3ce62a8-bfa5-4ea4-9425-29cd72d96e06

  EH-101 flyver jo ikke 3100 timers udrykning

  Hvis vi tager tallene for EH-101 gennemfører alle EH-101 tilsammen ca. 700 udrykninger/SAR redninger årligt.

  Det tager ikke ca. 3000-4000 effektive flyvetimer og slet ikke 5200 timer.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og hvis man lige regner et sekund eller to så siger det jo sig selv, at en helikoptor der koster ca. 1/4 nok også er noget billigere at flyve med.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og så rodede jeg lidt i Nyt kampfly´s arkiver og fandt faktisk tallet

  http://nytkampfly.dk/archives/5057

  EH-101 flyver 783 timers ambulanceflyvning i 2012 og det er ca. 66% af alle reelle missionstimer for EH-101.

  Og så kan man nær studere den reelle skandale måske ikke er så stor når vi taler omkostning for det totale antal flyvetimer.

  S-61 ambulancetransport kostede totalt 9,2 millioner for 549 timer i 2006 og for EH-101 kostedede den for samme timetal i 2012 i 2006 kr 13,62 millioner altså en merpris på 4 millioner årligt.

  Så tror jeg vi har set større skandaler indenfor forsvarsindkøb.

  At man beslutter at indkøbe 3-4 lægehelikoptere der kan flyve til en brøkdel at prisen er jo ikke forsvarets skyld

  Det medfører bare at behovet for EH-101 totalt set er faldene, lægger man hertil et minimalt behovet for troppetransport i disse år ja så vil timeprisen for 13 stk. EH-101 stige eksplosivt.

  Men derfor er det som mange andre indkøb bare endnu et bevis for mig at militært udstyr ikke følger alm. regler for fri konkurrence og at Danmark bør tænke sig om før de køber dyrt militært isenkram, som kun skrivebords generaler, samt folk der er bange for at russerne braser ind igennem Køge bugt, har brug for.

 • Anmeld

  Thomas

  @KimE (og andre) - jeg anbefaler at du køber eh101 Merlin bogen der lige er udkommet, så bliver du nok klogere mht. Kebnekaise ulykken!
  Dk havde intet mindre end 2 eh101 helikoptere med i eftersøgningen, som de aller første (sammen med den norske Sea King fra Banak). De var på Evenes (ikke Bodø) ifb med Cold Respons 2012.

  Til alle andre:
  Forholdet imellem civile læge helikoptere og militære redningshelikoptere er lidt mere kompliceret end blot økonomi!
  De opgaver der dækkes og ikke mindst KAN dækkes af de respektive helikoptere kan ikke bare overtages af "de andre" - af mange årsager!