Regeringen vil have brigade, missiler og sonarudstyr

[caption id="attachment_10273" align="alignnone" width="700"] Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved fremlæggelsen af regeringens udspil til forsvarsforlig. Foto: Andreas Krog.[/caption]

Helt som ventet indeholder VLAK-regeringens udspil til nyt forsvarsforlig et forslag om at opbygge en brigade, indkøbe missiler til områdeluftforsvar på de danske fregatter og indkøbe udstyr til ubådsjagt. Det kom frem, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) onsdag formiddag fremlagde regeringens udspil, som skal danne grundlag for forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig for 2018-2022.

Regeringen nævner konkret SM-2 og SM-6 missiler til fregatterne. SM-2 er det normale missil til områdeluftforsvar, som Søværnet længe har efterspurgt. Det skal efter regeringens opfattelse anskaffes i forligsperioden 2018-2023. SM-6 er et længere-rækkende missil, der både kan bruges til områdeluftforsvar og til at ramme ballistiske missiler i den afsluttende terminalfase. Analyserne af mulighederne med SM-6 skal igangsættes i forligsperioden, men missilerne skal først anskaffes i næste forligsperiode, erfarer nytkampfly.dk.

Login

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  OK!

  Jamen i kraft af dette site´s udmærkede fokus på materielanskaffelser - lad os da høre nogle bud på, hvad der kunne være relevant i forhold til de foreslåede indkøb af "grej":

  Hvad kunne være relevant/ønskværdigt i fht.de foreslåede indkøb af:

  - Flere kampvogne (vel flere Leo II fra de tyske overskudslagre, der indkøbes ombygget til A7 standard?)
  - Mere artilleri (vel udnyttelse af optionen på flere CAESAR´er)
  - Luftværnsskyts (Bamse?)
  - Tungt panserværnsskyts (Javelin?)
  - Torpedoer til helikoptrene (vel MU90?)
  - Sonarer til hhv. helikoptrene og fregatterne (og støtteskibene?)

 • Anmeld

  VSMUT

  Hvorfor er de så forhippede på Amerikanske missiler? MBDA’s Aster og de Israelske løsninger burde da også overvejes her. Eller går regeringen ikke ind for at der skal være udbud mere?

 • Anmeld

  Magnus

  @VSMUT

  Nu er fregatterne jo designet rundt om amerikanske missiler, så det vil jo bare være dumt at bruge penge på at modificere dem til at kunne tage Aster missiler.

  Selvom de Israelske missiler sikkert er gode nok, kunne jeg godt forstille mig at Standard Missil og Aster missilerne er en tand bedre.

 • Anmeld

  VSMUT

  @Magnus:
  Jamen så er det jo heldigt at både Aster or Barak familierne er kompatible med Mark 41 launcheren.

  Det her lugter langt væk af at Venstre, Konservative og Liberal Alliance er dybt uansvarlige med offentlige midler.

  I andre nyheder, så har regeringen også løjet lidt om timetallet for F-35:

  https://ing.dk/artikel/nu-officielt-forsvarsministeriet-f35-koeb-hviler-paa-super-optimisme-207062

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @VSMUT

  Hvor finder du info om at de to missiler er kompatible med MK 41 VLS?

 • Anmeld

  Kristoffer

  Hrmm. Vil de have 1 brigade der kan indsættes 1 gang i 6 måneder eller 4 brigader der kan afløse hinanden i længerevarende konflikt?
  For 1 er jo lidt en... kvart.. løsning

  Desuden kræver en brigade mig bekendt 18 kompagninger (3-4 bataljoner alt efter organisation) og vi har idag... 6?

 • Anmeld

  Allan

  Mit gæt er at TOW genindføres som panserværnsdeling tilknyttet batalionen. Stinger missilerne findes frem igen. Og måske, en gang i fremtiden, indføres et NASAM eller Patriot system det danske forsvar.

 • Anmeld

  Jens Juul

  Godt at udviklingen vendes, men der sker ikke meget før 2020 (slet ikke set i lyset af tidl besparelser), og det "substantielle løft" sker reelt først i 2023 - dvs. næsten et årti efter annekteringen af Krim. Hvis argumentet er den ændrede sikkerhedssituation -nu- hvorfor så vente mange år før der reageres?

  Fra JP: De ekstra forsvarsbevillinger skal ifølge regeringen fordele sig således år for år: 0,8 mia. kr. i 2018 og 2019, 1,7 mia. kr. i 2020, 1,9 mia. kr. i 2021, 2,08 mia. kr. i 2022 og endeligt et stort spring til 4,8 mia. kr. i 2023.

  Hvis man havde skruet hurtigere op (f.eks. hhv 1, 2, 3, 3,5, 4, 4,5 milliarder, så havde der været rum til flere kapaciteter såsom sm6, og især til tidligere forstærkninger)

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  "viel geschrei und wenig wolle"

  Det må vel siges at være antidoten til 1,14% i 2017 og 1,3 % i 2013

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  "Det må vel siges at være antidoten til 1,14% i 2017 og 1,3 % i 2013"

  Når man i snart et år har hørt på "Substantielle løft til forsvarsbudgettet"

 • Anmeld

  Halken

  Var der noget med at vi skulle have haft andre eller nye antitank våben til infanteriet, eller har jeg overset et indkøb?

 • Anmeld

  Magnus

  @VSMUT

  Bare fordi missilerne passer ned i launcheren betyder det ikke at skibet kan affyre dem, tvært imod. APAR radaren på Iver klassen har indtil videre kun været brugt i sammenhæng med amerikanske missiler, det vil nok kræve lidt fra producentens side at gøre den i stand til at kunne styre ASTER og BARAK 8 missiler

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Jørgen Nielsen

  "Torpedoer til helikoptrene (vel MU90?)"

  Næppe MU90 til MH-60R - med mindre man vil betale for certificeringen af MU90 på Romeo. Det valgte Australien ikke at gøre. De købte Mark 46 torpedo. Måske nu Mk 50.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Magnus

  Spot on! Der er stor forskel på at passe fysisk ned i hullet og så rent faktisk kunne afffyres.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  @Allan:

  "Mit gæt er at TOW genindføres som panserværnsdeling tilknyttet batalionen"

  OK!- godt, at vide, at de er blevet opbevaret. Gad vidst, hvor meget de skal opgraderes, eller om de kan tages direkte op af "mølposen"? Så må de vel skulle installeres på Piranha´er?

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  At finde ud af man har lavet sådan et bum er træls

  Der skulle have stået:

  "Det må vel siges at være antidoten til 1,14% i 2017 og 1,3 % i 2023"

 • Anmeld

  Anders J

  SM 2 bliver nok en realitet, da det er en "hyldevare" og bl.a. bruges af flere NATO allierede, herunder Holland, Tyskland og Spanien. Tror ikke på SM6, fordi det først måske anskaffes i slutningen af perioden, og mon ikke trusselbilledet så alligvel ser anderledes ud.

  Panserværn ender nok med re-etablering af TOW systemet på enten Piranha, CV 90 eller anden platform. Javelin er at foretrække grundet det er et "fire & Forget" system modsat TOW.

  Jordbaseret Luftforsvar = Reaktivering af den i 2009 nedlagte Luftværnsmissilafdeling fra Hæren. Radarer og personel tilgik flyvevåbnet så mon ikke at det kan sættes i værk igen, nok med supplerende indkøb af nye missiler alt afhængig af holdbarheden af nuværende beholdning, og såfremt den ikke er solgt.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Jeg er som skatteborger yderst tilfreds med det tiltag.

  1) Opstilling af en brigade med nye, slagkraftige enheder og styrkede kapaciteter, herunder flere kampvogne, jordbaseret luftværn, panserværn og yderligere artilleri. Dermed vil Danmark i 2024 kunne udsende godt 4.000 soldater i en slagkraftig og selvstændig enhed med egen kommando, kampvogne og artilleri, efterretningsenheder og logistik.

  2) Udrustning af Søværnets fregatter med både kortrækkende og på sigt også længere-rækkende missiler (SM2 og SM6), som forsvar mod fjendtlige fly og flere typer af missiler.

  3) udrustning af Søværnets fregatter med sonar og anti-torpedosystem og de maritime helikoptere med dyppesonarer og torpedoer til at deltage i anti-ubådskrigsførelse.

  4) styrkelse af Forsvarets og Hjemmeværnets evne til at mobilisere ca. 20.000 soldater og opstilling af supplementstyrke med ca. 4.000 soldater fra reserven.

  Og alt det for et stigning i militær budgettet på sølle 0,15% af BNP og såfremt væksten er 2% årligt 0,05% af BNP.

  Endnu et bevis på at bruger man sine forsvarskroner fornuftigt er der ingen grund til at bruge 2% af BNP på det område.

 • Anmeld

  Jack

  Der bladres flittigt i Harald Nyborg kataloget hos læserne af dette site, og det er sjovt at følge med i.

  Nuvel, lad os se, hvad der bliver tilbage. Forsvaret blev i forbindelse med indeværende forlig (2013-2017) pålagt en reduktion i rammen på 15% svarende til 2,7 mia. årligt i slutmålet - dvs. 2017.

  Nu går Regeringen så ud med det glade budskab, at der tilføres Forsvaret et stort løft over de næste seks år. Aha tænker jeg bare. Havde vi nu beholdt rammen fra før 2013, og ikke blevet ridset for de 2,7 mia, ja så ville rammen for 2018 og til 2023 have indeholdt 6 x 2,7 mia. mere, dvs. ialt 16,2 mia. Nu tilføres så samlet et løft på 12,8 mia. over de seks år. Sagen er dermed så, at Forsvaret stadig er blevet ridset for 3,4 mia.

  Min pointe er, at det hele handler om et løft i forhold til... hvornår... og at befolkningens hukommelse er kort.

  Så summa summarum tror jeg desværre ikke der er de helt store penge at snolde for. Når alle regninger, skjulte som ikke-skjulte, skal betaales. F-35 skal betales, og mon ikke de fleste har en eller anden fornemmelse af, at økonomien i det projekt er dygtigt sminket. Og så må vi se, hvad der så er tilbage.

  Men jeg håber da, i lighed med alle andre her, på det bedste. Jeg deler bare ikke euforien.

 • Anmeld

  Magnus

  @Simon Petersen

  :-)

 • Anmeld

  Allan

  Du har ret Jack. Facit bliver, at den existerende brigade sådan set bare bliver bemandet.. måske. Så at kalde den "ny" er at stikke folk blår i øjnene. Men set med de optimistiske briller, så er forsvarsbudgettet 4,8 mia. større fra 2023.
  Og vi må så håbe, at der aldrig kommer en forespørgsel på at brigaden udsendes, for det bliver en kort tur. Jeg tror ikke på, at det nogensinde bliver en realitet, at Danmark kan opretholde udsendelse af en brigade over en årrække.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ E. Petersen

  "Svaret er, at målet med brigaden ikke er udsendelse, men afskrækkelse. Det fortæller forsvarschef Bjørn Bisserup i et interview med OLFI. Han fortæller, at brigaden skal være på et varsel af formentlig omkring et halvt års tid, og at situationen i tilfælde af aktivering vil være helt anderledes end i dag.

  »Hvis vi er i den situation, så er vi vel på randen af krig. Og hvem siger, at den skal afløses? Så havde Nato vel bedt os om at komme op med to eller tre brigader,« siger general Bjørn Bisserup."

  https://olfi.dk/2017/09/29/fc-brigade-skal-kun-udsendes-tilfaelde-krig-konflikt/

 • Anmeld

  Jens

  !? Hvem er fjenden ??

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Hvordan vil man skaffe de ekstra flyvetimer som anskaffelsen af dyppesonar vil medføre. Da vi købte 9 nye helo til skibene var det meget tæt skåret på så og så mange timer. Med den nye opgave må der skulle flere stel ind i systemet, sammen med mere mandskab.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  LH Arvesen: Tjaaa.....vel på samme måde, som der skal skaffes arbejdstimer til betjening og vedligeholdelse af flere missiler, torpedoer, kampvogne etc.....

 • Anmeld

  E. Petersen

  @SEH

  Mit indlæg var ren copy/paste fra regeringens skrift.

  Jeg ved godt at en udstationering koster langt mere, men det er ikke aktuelt. Vi skal bare have et setup der gør det muligt. jvf din egen henvisning.

  Og min pointe er stadig, vi behøver ikke slikke en hvis legemsdel på psykopaten Trump eller på våbenlobbyisterne.

  Vi kan have et solidt forsvar for langt mindre og som jeg skrev har vi en vækst på 2% årligt de næste 7 år ligger vi på ca. samme forsvarsbudget i forhold til BNP som nu.

  Det eneste jeg savnede var 100+ krydsermissiler. Det sagde eksperterne så var at provokere Rusland, men når de stiller en missiltype op 500-600 km fra Danmark, som man egentlig havde aftalt at skrotte efter den kold krig så ved jeg ikke hvem der provokerer.

  Og man så skal man ikke kalde mig pacifist bare fordi jeg ikke årligt vil smide smide flere % af BNP ud af vinduet på militært isenkram der kun har til formål at fodre våbenlobbyister og aktionærer.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Jørgen Nielsen

  Arbejdstimer ansætter du folk til, men flyvetimer må du indkøbe flere stel - her MH-60R. Og desuden ansætte og træne flere folk.

  Helt grundlæggende ser jeg ikke et eneste sted, hvor man har gjort sig tanker om at fastholde folk - Det forekommer at være den allervigtigste disciplin - uden folk sker der intet.

  Det er egentlig er et spareforslag i.f.t. hvad forliget indtil i forgårs var solgt som. (Politikere er som sælgere på Hjallerup marked)

  Alle de vilde fantasier om nye store investeringer i materiel,. som man har kunnet læse om på dette site, må jo nu være forduftet.

 • Anmeld

  Halken

  Det var nok hvad man kunne forvente. Et forlig der gør mere end det bider, som er over-solgt og hvor at 2 mia ligger i det sidste forligsår. Det er 2 mia om året i de seks år, så det er peanuts, eller en stigning på 10% for den kommende periode. Det bliver aldrig rigtigt farligt. I mine øjne mangler der missilkorvetter og bedre landbaseret antiskib, så vi kan lave A2/AD, samt flere folk på Bornholm og særligt MPA fly. Bprnholm er en nøgle til Østersøen.
  Jeg ved ikke om at det er en god ide at bruge penge på Tomahawk, da det er ved at være et gammelt missil.

 • Anmeld

  Halken

  I øvrigt var jeg ikke klar over at man overvejer at opsætte BMD sensoren på land. I så fald kan man jo købe radaren fra THAAD.

  Der er i øvrigt snak om at udvikle SM3 til ICBM killer, samt udvikle SM& til at kunne bruges fra land, herunder at stoppe den i samme launcher som bruges til Thaad og bruges dem med US Armys radarer og kontrol.
  http://aviationweek.com/defense/could-sm-3-interceptor-take-intercontinental-ballistic-missiles

 • Anmeld

  christian beier

  Hvordan vil man sende 4000 til baltikum ???
  Det vil kræve en stor logistik operation.

  Er det med langt varsel nuvel.
  Men skal det gå hurtigt, kræver det store tansportfly og et Amfibieskib. Så vil man kunne lave en stor transport. Men det vil koste en del penge.
  Plus det vil kræve at man har en tilpas størelse flåde som beskyttelse.

  SM2 er forældet.
  SM6 er vejen.

  Hvilke kampvogne bør tilføres når mange ikke bruges nu ?
  Og bør man ikke købe efter kvantum her.

  Flere værnepligtige 500 mand...Er det en joke ???
  man kunne lige så godt sige vi tager bare det ekstra antal frivillige ind, det er ikke værnepligt til at sikre landet ....behovet der er mellem 20-25.000 og minimum 8-12 mdrs.værnepligt vil reelt også sikre mange unge i at være beskæftiget !

  Anti ubåd er yderst dyrt og kostbart i vores område.
  En type som Kilo eller Lada klassen er som at finde ja en mønt kastet i vandet midt i atlenterhavet.

  Ubåde findes bedst med ubåde !

  hvordan vil man have et luftforsvar hvis fregatterne ligger på havbunden efter de er sænket af en billig ubåd ?

  Hvad med mobil NASAMS.
  Og mobile RBS-15 mod skibe.

  Og jo kravet er 2% og jeg køber ikke den med "vi møder altid op, vi får ros for vores indsats" det er rent ævl for at slippe for at betale.
  Seriøst F-16 i Irak var ved at falde sammen efter 6 mdr. man kan i langt kortere tid udsende soldater og i mindre og mindre omfang.
  Man pralede med at skulle beskytte hangerskib osv, med hvad ? Skibene var jo tomme for skyts.
  Nej det er bygget på en politisk kollektiv løgn.
  Fra Konservativ til Radikal.

 • Anmeld

  KimE

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Halken

  "I øvrigt var jeg ikke klar over at man overvejer at opsætte BMD sensoren på land. I så fald kan man jo købe radaren fra THAAD."

  Som jeg hører det ministern siger, så taler han om Weibels koncept, hvor deres radar kan flyttes mellem fregat og land, ved behov. Jeg hører det ikke sådan, at man overveje en fuldstændig landbaseret udgave.

  Fregatterne kræver i øvrigt en ny radar, hvis man vil gennemføre engagement af Iskandermissiler med SM-6, som regeringen lægger op til, da fregatterne ikke kan detektere dem i dag.

  Så skulle man overveje en landbaseret BMD sensor, så skal man stadig have en til fregatterne, hvis man vil bekæmpe Iskander fra den platform.

  I øvrigt koster THAAD radaren i omegnen af 400-450 MUSD + cirka 50 MUSD i årlige drift- og vedligeholdelsesomkostninger, så jeg tvivler på, at Danmark nogensinde ville få råd til den :-)

  "Der er i øvrigt snak om at udvikle SM3 til ICBM killer, samt udvikle SM& til at kunne bruges fra land, herunder at stoppe den i samme launcher som bruges til Thaad og bruges dem med US Armys radarer og kontrol."

  Ja, SM-3 Block IIA får en eller anden form for kapabilitet overfor ICBM i visse dele af banen. Det var tanken at SM-3 Block IIB skulle have en "robust capability" mod ICBM, men det missil er jo pt. droppet, så man må "nøjes" med den initielle kapabilitet som Block IIA missilet får.

  Tanken om at stoppe SM-3 Block IB missilerne ind i THAAD launcheren er Raytheons svar på Lockheed Martins oplæg til et nyt THAAD missil med længere rækkevidde, THAAD ER.

  https://www.youtube.com/watch?v=Q3SMs_IR1vc&t=97s

  Det er endnu ikke vedtaget at opgradere THAAD med et længererækkende missil, men Lockheed Martin har i mange år talt om THAAD ER og nu er Raytheon så dukket op med en tilsvarende løsning.

 • Anmeld

  christian beier

  Det bedste træk er nye radar på skibe.
  Halvdel SM6 og halve Tomahawk.
  Så kan man forsvare og slå igen.

  På land vil man være nødt til at have mobile enheder.
  RBS15 og NASAMS II er muligheder.
  Især til bornholm, så man kan bruge øen som et fremskudt forsvar.

 • Anmeld

  Jens Juul

  Hej Andreas,
  En lille opfordring: nu vi er tæt på forsvarsforligsforhandlingerne, og da dette forum er ret aktivt, hvad så med at lave en tråd, hvor alle dine læsere kunne komme med deres ideer, ønsker, forslag og “drømme” til det kommende forlig eller til en kommende 10 års strategi?
  Det ville sikkert blive interessant at læse, med indslag lige fra realisme til de mere “visionære”.

  For at give plads til reelle forslag, så kunne det antagelse, at politikerne rent faktisk gav et “substantielt løft” af budgettet til f.eks. 1,5% af BNP i hele perioden.

 • Anmeld

  H.b

  Op til jul sendes programmet mens vi venter.
  Nu er der snart jul og vi venter stadig på et nyt forsvarsforlig.
  Men hvad er det vi venter på ?
  Er der ikke en jounalist der kan grave lidt i det.

 • Anmeld

  Cphmoose

  Vi venter på en finanslov. Og evt en ny regering.
  Olfi har en fin ironisk kommentar,
  Cphmoose