Forlig: Fuld fart på områdeluftforsvar og måske krydsermissiler på sigt

Helt som forventet skal de danske fregatter af Iver Huitfeldt-klassen udrustes med SM-2 missiler til områdeluftforsvar. Det stod klart, da partierne bag et nyt forsvarsforlig for 2018-2023 præsenterede forliget søndag.

"Forsvarets fregatter klargøres og udrustes med missiler, så de eksempelvis kan forsvare en flådestyrke eller kystnære landområder mod fjendtlige fly og mod visse typer af missiler. Evnen til områdeluftforsvar er en del af en troværdig afskrækkelse og kollektivt forsvar, ligesom fregatterne også vil kunne udsendes til internationale missioner i en områdeluftforsvarsrolle," fremgår det af forligsteksten.

Så nu skal FMI ud og købe SM-2 missiler hos Raytheon:

Login

 • Anmeld

  Halken

  Så ved den formulering omkring SM6 fik man skubbet en af de største enkelt-investeringer ind i næste forligsperiode.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Halken

  Sådan kunne det se ud, men det er faktisk rigtig fornuftigt at gøre det på den måde. Selvom man nu havde truffet en fuld beslutning om køb, kunne man alligevel ikke have lavet en "first of class" firing i dette forlig. Der er SÅ meget arbejde, der skal laves.
  Nu kan man lave en masse forarbejde og indkøbe missilerne og integrationen i næste forlig, uden at det for alvor rykker ved tidsplanen.
  Man fjerner en masse risiko fra projektet på denne måde.

 • Anmeld

  Halken

  @SP

  Det er rart at vide at der er fornuftige grunde bagved. Os civile har det nok med an undervurdere opgaven i militære systemer. Og ikke den store tillid til vores politikere. ??

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Halken

  Der er ingen tvivl om, at der naturligvis er noget "fugl i hånden vs. fugl på taget" over det, men det er det rigtige at gøre det på den måde.

 • Anmeld

  Halken

  @SP

  Onde tunger har også påstået at det ikke kan lade sige gøre samtidig med at man vil udruste en ny fuld bataljon på 4000 mand med kampvogne, artilleri, antiluft mm. Der er kun penge til en af delene, og de fik ret. Så noget spin er der over det, men det vidste vi jo godt. Det substantielle løft er ikke så substantielt som de gerne ville sælge det som. Reelt set er de 2 mia mere om året over de seks år.
  Men godt at se at her er der fornuft bag ved.

 • Anmeld

  christian beier

  SM2 og SM6 svare til at SM2 er det gamle DRAKEN fly og SM6 er F-22 !!!
  Så vil sige det havde været noget bedre måske at købe SM6 !
  Og så evt have nogle fære, hvis beløbet der er afsat er fast !

  Seriøst tror jeg aldrig Danmark køber et langt rækkende missil såsom Tomahawk, da man ikke tør politisk !
  Man skal jo genvælges.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Det kan undre en at det ikke er indlysende at SM-6 investeringen bliver på lang sigt med de priser skrev d. 30. oktober sidste år.

  "Der skal graves dybt i lommerne bare for at fylde cellerne op. Her er seneste prisliste.

  https://whitefleet.net/2016/08/05/sm-2-sm-3-sm-6-and-essm-a-guide-to-us-naval-air-defense-missiles/

  Antager vi 1/3 skal være SM-6 og 2/3 SM-2 vil det koste ca. 1,6 milliard kr. bare at fylde fregatterne op, så det bliver vist over en lang årrække såfremt det skal realiseres."

 • Anmeld

  christian beier

  Det er bedre at købe det der dur på lang sigt end købe katten i sækken for et system der er gammelt !
  Og med den Dollar kurs der er nu var det måske en god ide.

  Men ja ca prisen i dag er 400.000 usd for et SM2 og 3-4 mio usd for SM6.

  Men SM2 kan ikke løse nogle af de ting som man ønsker reelt.
  Så hvorfor købe det ?
  For SM2 kan ikke rigtig bruges særlig godt i østersøen.
  okay kan bruges som støtte til en større flåde styrke, men som forsvar af Danmark NEJ !

 • Anmeld

  Henrik

  Kan forsvaret i givetfald få lov til at købe Tomahawk? Jeg syntes at have hørt at Norge ville have Tomahawk på deres Fregatter, men USA havde indført eksportforbud på Tomahawk missiler.

 • Anmeld

  Martin G

  C-Dome system mod Iskander. Meget billigere end SM-2. Ca. 50K $ pr skud. Så er der flere penge til SM-6.

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @Christian Beier

  "Men ja ca prisen i dag er 400.000 usd for et SM2"

  Du får ikke meget SM-2 for $400.000....faktisk er det kun ca en femtedel af hvad det reelt koster. Og den kommende opdaterede model af SM-2, med guidance teknologi fra bla SM-6, bliver nok endnu dyrere . Tænker at det er den model der er mest interessant for DK.

  "For SM2 kan ikke rigtig bruges særlig godt i østersøen."

  Hvorfor skulle den ikke kunne det?

  Det er fint nok at drømme om SM-6, men så længe at vores fregatter ikke engang kan udnytte den maksimale effektive rækkevidde af SM-2 er det meningsløst at købe et missil der rækker endnu længere. SM-6 ville alligevel skulle guides fra en ekstern kilde (F-35 feks).

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @MKP

  Det er SM-2 Block IIIA varianten Danmark køber.

  @Martin G
  C-Dome kan ikke bruges mod Iskander-M - ligesom SM-2 heller ikke kan.

 • Anmeld

  Henrik

  @MikeKiloPapa
  "Det er fint nok at drømme om SM-6, men så længe at vores fregatter ikke engang kan udnytte den maksimale effektive rækkevidde af SM-2 er det meningsløst at købe et missil der rækker endnu længere.

  Hvordan Det?
  Fregatternes radar har en rækkvidde på 400km.

 • Anmeld

  Martin G

  @Simon Petersen
  Der kan man bare se, så blev man også klogere i dsg :)
  Men ærgerligt rent prismæssigt.

 • Anmeld

  christian

  @Henrik

  Spørgsmålet er så om SMART-L radarens track er præcist nok til at bringe SM-6, så tæt på målet at dens egen radar kan overtage og afslutte engagementet.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Christian

  Enig, at det er noget man skal undersøge. Men umiddelbart er jeg ikke så bekymret for den del. Det kan den sikkert.

  Det, der også er helt sikkert er, at hvis man ønsker, at SM-6 kan bruges mod Iskander-M, som mange politikere har talt om, så skal SMART-L skiftes ud med en radar, der kan se ballistiske missiler. Det kan den nuværende ikke.

 • Anmeld

  Halken

  "Det, der også er helt sikkert er, at hvis man ønsker, at SM-6 kan bruges mod Iskander-M, som mange politikere har talt om, så skal SMART-L skiftes ud med en radar, der kan se ballistiske missiler. Det kan den nuværende ikke."

  Det nytter ikke så meget med en fregat der kan nappe Iskander, så enten må de nøjes med en BMD båd og ingen Iskander eller også skal de have tre BMD både og så får de Iskander, men så skal der laves BMD radar på alle tre og det er vel 1,2-1,5 mia kr mere. Det er mere end bare lige at lave den mindst mulige målopfyldelse, som vi har set med det her forlig. Det vil derfor undre om politikerne finder det nødvendigt. På den anden side er det langt langt billigere end Patriot el, og det giver alt andet lige muligheden for en større afskrækkelse. Så længe at vi ikke har svar på Iskander, så står hønsehuset åbent for ræven.

  Ved man noget om hvordan at SM6 virker i forhold til intercept af Kalibr og Oniks?

  http://4.bp.blogspot.com/-ShVDhmXoT6k/UrBB9JxDC4I/AAAAAAAAXCo/0ukNnd6XTis/s1600/Baltic_Sea_map.png

 • Anmeld

  Halken

  Det er vel det som har fået svensken og polakkerne til at investere i Patriot selvom at det er røvdyrt. Vi kan gøre det langt billigere ved at opgradere fregatterne til at kunne intercepte Iskander. Sverige har betalt er det 12 mia kr for deres Patriot? Men det er prisen for at beskytte det sydlige Sverige. Kan vi få samme kapabilitet mos russiske missiler for 1,5-2 mia kr inkl BMD ved at opgradere alle tre fregatter til BMD og SM6, så burde det være en no-brainer. Cost-benefit er enorm.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Hvor meget skal der til, før fregatterne kan kommunikere med SM-6? Jeg går ud fra, det skal ske via APAR?

  Her er lidt om dual-band (S/X) integrationen i SM-6 og SM-3:

  https://www.defenseindustrydaily.com/raytheons-datalink-a-new-naval-standard-for-the-standard-07088/

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @ Simon

  "Det er SM-2 Block IIIA varianten Danmark køber."

  Ja det giver næsten sig selv. Spørgsmålet er bare hvor længe Raytheon gider producere et forældet missil når de samtidig har en moderne udgave man meget hellere vil sælge.

  Her tror jeg at et missil med nogle af de samme færdigheder som SM-6, bare med kortere rækkevidde , vil være meget interessant for DK , da det må formodes at blive meget billigere.

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @Henrik

  "Fregatternes radar har en rækkvidde på 400km."

  Ja , men det er bare ikke den radar der guider missilerne.

  Det er APAR* som er den primære ildledelsesradar , med CEROS som sekundær/back-up radar. Og ingen af dem rækker mere end ca 2/3 af SM-2s maksimale effektive rækkevide.

  *gælder kun den danske version af APAR....dem der sidder på de hollandske og tyske fregatter understøtter selvfølgelig den fulde udnyttelse af SM-2 missilet.

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @Simon

  "Det kan den nuværende ikke"

  Men så har Thales heldigvis en ny SMART-L som KAN og som de hellere end gerne vil sælge til os :D

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @SEH

  "Jeg går ud fra, det skal ske via APAR?"

  Problemet er at selv om SM-6 missilet har dets eget aktive søger, er det stadig afhængig af mid-course guidance koordinater for at styre det i hovedparten af deres vej mod målet.

  Og her kommer særlig den danske version af APAR til kort fordi den simpelthen ikke kan generere måldata på den afstand som kræves.
  Så om man udstyrer APAR med et S-bånds uplink eller SM-6 missilet med et x-bånds antenne er fløjtende ligegyldig når APAR rækkevidde ~100km ....SM-6 ca 240 km!

 • Anmeld

  Halken

  Er der nogen som ved om der er nogen form for EW udstyr på fregatterne? Har ikke kunne finde noget om det.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @MKP

  "Spørgsmålet er bare hvor længe Raytheon gider producere et forældet missil når de samtidig har en moderne udgave man meget hellere vil sælge."

  Formentlig så længe der er kunder, der vil betale for det. Det er også den variant Tyskland og Holland har, så lige på det punkt er vi ikke dårligere stillet.

  "Det er APAR* som er den primære ildledelsesradar , med CEROS som sekundær/back-up radar. Og ingen af dem rækker mere end ca 2/3 af SM-2s maksimale effektive rækkevide."

  Jeg kan ikke lige huske den præcise rækkevidde på den danske APAR, men jeg mener at den "næsten" kan supportere SM-2 hele vejen - den kan i hvert fald supportere missilet på den afstand man helst vil intercepte på, altså der, hvor man har højest Pkill.

  "Men så har Thales heldigvis en ny SMART-L som KAN og som de hellere end gerne vil sælge til os"

  Det har de 100% sikkert! :-)

  "Problemet er at selv om SM-6 missilet har dets eget aktive søger, er det stadig afhængig af mid-course guidance koordinater for at styre det i hovedparten af deres vej mod målet.

  Og her kommer særlig den danske version af APAR til kort fordi den simpelthen ikke kan generere måldata på den afstand som kræves.
  Så om man udstyrer APAR med et S-bånds uplink eller SM-6 missilet med et x-bånds antenne er fløjtende ligegyldig når APAR rækkevidde ~100km ….SM-6 ca 240 km!"

  Som med, næsten, alt andet, så er der lidt mere til den historie. Du har ret i, at den danske APAR har reduceret rækkevidde, men rækkevidden er ikke den samme afstand som den kan sende til et missil på. For det første skal signalet ikke tilbage til radaren igen, på den samme måde, som når den tracker et mål og for det andet behøver signalet heller ikke være så kraftigt, når det når frem til missilet, som hvis den skulle tracke et mål.

  Jeg siger ikke, at den danske APAR, i nuværende konfiguration, har power nok til at sende helt ud til SM-6 maksimale rækkevidde, for det er der vist ingen der ved pt (og det er den slags ting forsvaret nu skal i gang med at undersøge).

  Det der derimod, sandsynligvis, bliver udfordringen er om APAR har nok gain i modtageren til at høre signalet, når missilet kommunikerer tilbage til radaren - det er jo en to-vejs kommunikation. Missilet har naturligvis væsentlig mindre power i senderen end APAR, så signalet retur til APAR er ikke ret kraftigt.

  Derfor kan det sagtens komme på tale, at skulle opgradere APAR, ikke fordi den ikke har power nok til at sende til missilet, men fordi den ikke har gain nok til at modtaget signalet retur fra missilets kommunikation.

 • Anmeld

  Halken

  Man kan godt spørge hvorfor de ikke køber SM2 block IIIB/C, nu de er i gang? Block IIIC er lige frigivet til LRIP og det har søgeren fra SM6.

  Vælger man en SPY-6 baseret eller anden s-bånds radar til BMD opgaven, så kan den vel spare en eventuel opgradering af APAR og løse problemet med at SM6 ikke snakker x-bånd?

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Halken

  Fordi fregattene er forberedt til Block IIIA missilet og andre varianter ville være en væsentlig dyrere løsning.

  Ja, en S bånds radar ville løse problemet med APAR, men det skal være en med faste flader, da en roterende ikke kan bruges til missilkommunikation.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Halken

  SM-6 snakker også X-bånd

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @SEH

  Nej... :-)

 • Anmeld

  E. Petersen

  Nu kræver det jo så nok også ekstra udstyr til F-35

  men ville det ikke være ideelt med IH klassen/F-35/SM2/6 til netop dette formål.

  "All aircraft, even fifth-generation systems, are more vulnerable to attack when they are emitting energy. That is what makes the JSF’s suite of non-emitting or passive sensors, so significant. A forward-deployed stealthy aircraft employing non-emitting sensors can provide early warning of an incoming ballistic and cruise missile attack as well as determine the missile’s trajectory or flight path."

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/lockheed-martins-f-35-how-the-joint-strike-fighter-becoming-24259?page=2

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ SP

  Raytheon har set lyset med X-bånd i SM familien:

  "Raytheon (NYSE: RTN) tested its company-funded dual-band datalink with a Thales Nederland Advanced Phased Array Radar (APAR). The test took place at a shore-based Dutch facility and marked a key step toward enabling more European ships to employ the full range of missiles within the Standard Missile family, including the Standard Missile-3.

  "A common datalink that operates with both X- and S-band radars is a very affordable, near-term solution that allows Europe to take advantage of proven technologies available today."

  Using both sending and receiving signals, the test validated the ability of the dual-band datalink to communicate with the APAR X-band radar, which is part of a radar suite used by the Danish, Dutch and German navies. Integrating a dual-band datalink into any of the Standard Missiles is a ’drop in’ replacement for the current hardware.

  "The dual-band datalink has significant implications for our U.S. Navy customers as well, because it allows them to save money by eliminating the need to maintain two separate inventories of Standard Missiles for the Zumwalt (X-band) and Aegis (S-band) ship classes," said Kremer. "

  http://raytheon.mediaroom.com/index.php?s=43&item=2291

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @SEH

  Ja, de har er testet koncept - testet på en græsmark over cirka 500 meter.

  Men der er ingen planer om at installere eller certificere det på nogen missiler.

 • Anmeld

  MikeKiloPapa

  @Simon

  " den kan i hvert fald supportere missilet på den afstand man helst vil intercepte på, altså der, hvor man har højest Pkill"

  Hvilket passer meget godt med de ca 100km som APAR, DK rækker.

  "men rækkevidden er ikke den samme afstand som den kan sende til et missil på"

  Hmm...her er jeg nødt til at være lidt fræk at spørge....hvis APAR ikke selv kan opnå track på et mål fordi det er for langt væk (lad os sige 150km) ...hvilke data skal den så sende via uplinket ? ....den er da nødt til at kunne "se" målet selv for at kunne beregne og generere de PIP koordinater der skal sendes til missilet.

  Ellers snakker vi ekstern måldata og cueing via f.eks F-35...men så er fregatterne jo helt afhængig af andre for at kunne benytte SM-6 på længere afstand ( jeg ser lige bort fra S/X bånds datalink problematikken)

  "Derfor kan det sagtens komme på tale, at skulle opgradere APAR"

  Det må man da håbe :D....APAR block 2 er nok for meget at håbe på ...men man kunne jo starte med at montere de stumper der mangler i forhold til den "rigtige" APAR.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @MKP

  "Hmm…her er jeg nødt til at være lidt fræk at spørge….hvis APAR ikke selv kan opnå track på et mål fordi det er for langt væk (lad os sige 150km) …hvilke data skal den så sende via uplinket ? ….den er da nødt til at kunne “se” målet selv for at kunne beregne og generere de PIP koordinater der skal sendes til missilet.

  Ellers snakker vi ekstern måldata og cueing via f.eks F-35…men så er fregatterne jo helt afhængig af andre for at kunne benytte SM-6 på længere afstand ( jeg ser lige bort fra S/X bånds datalink problematikken)"

  Som udgangspunkt, så kommer de data fra fregattens søgeradar - læg mærke til, at jeg ikke skriver SMART-L, for som jeg har skrevet flere gange, så skal den skiftes hvis man ønsker at beskytte sig mod e.g. Iskander-M med SM-6 fra IVER-kl.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og mens vi "fedter lidt rundt" med en ekstra bevilling på ca. 13 milliarder kr. over 5 år har USA lige fremlagt ønsket til forsvarsbudgettet for 2019.

  Vi nærmer os næsten 700 milliarder USD = 4000+ milliarder kr !