Sklerosepatienter diskrimineres

Lægemidlet Marinol må gerne anvendes til patienter med kræft- og AIDS men ikke Sklerosepatienter. Lægemiddelstyrelsen giver kun tilladelse til at bruge lægemidler, når der foreligger videnskabelig dokumentation for et lægemiddels virkning. Dette er ikke tilfældet med Marinol, fastslår sundhedsministeren.
Tina Møller
Dokumentation
Spørger: af: Jette Jespersen (DF):

Spørgsmål: »Kan ministeren oplyse, hvad der er til hinder for at give dispensation, således at de praktiserende læger kan udskrive Marinol til Sklerosepatienter på linje med kræft- og AIDS-patienter?«

Sundhedsministerens svar: Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at lægemidlet Marinol ikke har nogen markedsføringstilladelse i Danmark, og at det derfor kun kan anvendes efter særlig tilladelse i henhold til lægemiddellovens § 25, stk. 2 (udleveringstilladelse).

Lægemiddelstyrelsen udsteder kun udleveringstilladelser, når der foreligger videnskabelig dokumentation for et lægemiddels virkning og sikkerhed i forbindelse med behandling af en bestemt sygdom. Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at der for nærværende kun er vist en sikker virkning af Marinol i to situationer:

Som appetitstimulerende middel til patienter med AIDS og stort vægttab. Som kvalmestillende middel til patienter i behandling med cancerkemoterapi, hvor konventionelle kvalmemidler har svigtet.Disse to indikationer er også de eneste, der er godkendt i USA, hvor lægemidlet har været markedsført i flere år.

Der savnes klinisk dokumentation for Marinols virkning på patienter med dissemineret sklerose. Som følge heraf udsteder Lægemiddelstyrelsen ikke udleveringstilladelser til denne anvendelse.

Lægemiddelstyrelsen følger nøje udviklingen i danske og internationale kliniske forsøg med Marinol og andre lægemidler med cannabinoider. Opmærksomheden er særligt rettet mod dissemineret sklerose. De første resultater af flere store britiske undersøgelser forventes - ligesom de igangværende kliniske forsøg på Rigshospitalet og Århus Kommunehospital - at foreligge senere i år. Lægemiddelstyrelsen har givet udtryk for, at et positivt resultat vil kunne betyde, at patienter med dissemineret sklerose kan få udleveret lægemidlet Marinol.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00