Der udarbejdes en oversigt over tilladelser og afslag vedr. grundvandsbeskyttelse

Da der ikke findes en oversigt over, hvor mange tilladelser eller afslag der er givet efter landbrugslovens § 4, stk. 1, nr. 3 om grundvandsbeskyttelse, anmoder ministeren Direktoratet for FødevareErhverv om snarest at indhente oplysninger om sådanne sager.
Tina Møller
Dokumentation
Spørger: Kristen Touborg (SF)

Spørgsmål: »Vil ministeren udarbejde og fremsende en oversigt over, hvor mange tilladelser efter landbrugslovens § 4, stk. 1, nr. 3, jordbrugskommissionerne har accepteret/godkendt, og hvor mange afslag (efter samme bestemmelse) der er givet i sager, hvor det primært handler om grundvandsbeskyttelse?«

Begrundelse: Landbrugsloven og det tilknyttede cirkulære om landbrugsloven åbner op for, at vandforsyninger, kommuner og amter kan erhverve jord, jf. § 4, stk. 1, nr. 3, hvor det angives, at tilladelse til ophævelse af landbrugspligten kan i almindelighed forventes ophævet, når særlige forhold taler for dette.

Dette uddybes i landbrugslovcirkulærets § 8, stk. 2, hvor det fremgår, at landbrugspligten kan tillades ophævet i medfør af lovens § 4, stk. 1, nr. 3, i forbindelse med amtskommuners og kommuners erhvervelse af landbrugsjord med henblik på beskyttelse af drikkevand, når arealet ligger inden for et område, der i regionplanlægningen er udpeget som særligt indsatsområde for drikkevandsbeskyttelse.

Fødevareministerens svar: Der findes ikke en statistik over, hvor mange tilladelser og afslag, jordbrugskommissionerne har givet efter landbrugslovens § 4, stk. 1, nr. 3, i sager, hvor det primært handler om grundvandsbeskyttelse.

Jeg vil derfor anmode Direktoratet for FødevareErhverv om snarest at indhente oplysninger fra jordbrugskommissionerne om, hvor mange tilladelser og afslag, kommissionerne har givet indenfor de sidste 3 år i sådanne sager.

Når kommissionernes besvarelse foreligger, vil jeg udarbejde og fremsende den ønskede oversigt til Folketinget.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00