Finland køber koreansk artilleri

Mens danske soldater kommer til at kigge langt efter bæltebaserede artilleripjecer i fremtiden, så kommer deres finske kolleger til at kunne fyre granater af fra 48 bæltebaserede koreanske K-9 Thunder artilleripjecer, som Finland har besluttet at købe brugt i Sydkorea gennem et "regering-til-regering indkøb". Det oplyser det finske forsvar på sin hjemmeside.

Her i Danmark er vi som bekendt også i gang med at indkøbe artilleri og har haft nye modeller af K-9 Thunder i kikkerten. Men i november sidste år trak Hanwha Techwin, der producerer K-9, sig ud af den danske konkurrence. Tilbage er kun franske Nexter med deres CAESAR-kanon og israelske Elbit med deres ATMOS-kanon. Begge systemer er monteret på lastbiler og ikke på bæltekøretøjer som K9. Det betyder, at det tager længere tid at flytte kanonen efter at den er affyret, end hvis der var tale om en kanon på bælter. Dermed er der større risiko for at blive ramt, hvis man er oppe imod en fjende, som også selv har artilleripjecer.

Hvis man blot leverer ildstøtte til kolleger, der er røget i baghold, så betyder det derimod ikke så meget. Så kan artilleripjecen med en rækkevidde på op mod 40 kilometer eksempelvis være placeret permanent i en lejr.

Login

 • Anmeld

  Halken

  Tak for linket, Nyborg. Det lyder meget fornuftigt. Så jeg tvivler på at politikerne herhjemme vil høre på det. Men kan en eller anden ikke sende til til ministeren alligevel? Det kunne være at noget alligevel trængte igennem her post-Trump.

  At nedsætte en forsvarskommission for Norden må være noget af det mest fornuftige i nyere tid.

  Farcen med indkøb af artilleri som ender med tre-fire forskellige typer til et tilsvarende antal lande er helt gal. Der er en grund til at vi i EU betaler 30% mere for den samme vare som i US, og her er en af årsagerne. Havde de nordiske lande poolet indkøbet af artilleri, så havde vi købt 100-120 pjecer og det er lidt noget andet.

  Der er masser af stordriftsfordele af hente i et nordisk samarbejde. To kampflytyper: en kombi af F35 og Gripen kunne blive en farlig cocktail, fælles EWAC fly, fælles maritime patruljefly, samt fælles transport og tankere mm. Integreret luftforsvar osv osv. Man kan desuden lave informationsdeling på et helt andet niveau og tør man gå et skridt videre, så kan man begynde at koncentrere sig om at forsvare den ydre grænse.

  Et interessant ting i artiklen er at de nordiske lande har samme BNP som Rusland, men bruger kun 1,2% på forsvar mens at Putin bruger 5%. Rusland har 143 mio indbyggere kontra 25 mio i Skandinavien. Den gamle russiske bjørn er slet ikke længere den trussel som den rød hær var. Det er en noget udmarvet bjørn som skal afskrækkes.

  Der er masser af muligheder for synergi.
  Finnerne har desuden en lang tradition for at have et stærkt militær på et lavt budget, som skal afskrække russerne fra at lave en Ukraine eller Georgien på dem.

  Samtidig kan man også sørge for at indkøbene ofte bliver i Norden, eller der kommer genkøb, da man kan stille større krav ved højere styktal.
  Vi har jo ikke brug for tre typer fregatter, tre typer korvetter, tre typer helikoptere, osv osv.

  Hvor stort er Arbejderpartiet i Norge?

  Spændende. Lad os få en Nordisk Forsvarskommission og en Nordisk Forsvars og Sikkerheds Union ??

 • Anmeld

  Henrik Andersen

  Halken> Så længe at Sverige og Finland er uden for Nato, og Norge er uden for EU, så tror jeg ikke på det helt store fælles projekt.

  Det kommer nok ikke videre i øjeblikket end fælles indkøb af enkelte stående materielanskaffelser, hvilket så også er en forbedring.

 • Anmeld

  Oliver

  Politikerene kan altid stoppe en katastrofe. Udover de ovennævnte argumenter er K9 derudover den eneste Hyldevare. Hvilket andre lande anvender 8x8 versionen af de nævnte kal 52 kanoner? Man køber altså prototyper. Er der en der råber IC4?

 • Anmeld

  Halken

  @HA

  Verden forandrer sig og man skal jo starte et sted.


  @Oliver

  Ingen i NATO.


  Se den her film.

  1) Fjenden har russisk materiel herunder artillerilokaliseringsradar til at lokalisere hvor ilden kommer fra. Hvor lang tid skal de bruge til at skyde igen?
  2) Pjecen står i Afghanistan og Taliban eller ISIS har snipere i lokalområdet.

  https://www.youtube.com/watch?v=kcnc66tQlxg

 • Anmeld

  Nyborg

  Halken skrive til ministeren mener du ham den svedige, hvad kender han til forsvar.
  Hans evner rækker jo heller ikke at være minister for nordisk samarbejde som den fyret elektrikeren trods alt kunne.
  Min hensigt er såmænd i dette forum som jeg har fuldt i en del år, at se jeres tanker om linket, i er jo militærfolk og har indsigt - senere kunne vi spørge Peter Viggo og andre.
  Mit parti blev splitte ved tilslutningen til NATO, for et par enkelte medlemmer ville følge Sverige.
  Mit parti røg desværre ud af folketinget, efter at havde deltaget i regeringssamarbejde fra 1957 til 1960, så vores nuværende indflydelse er minimal.
  Men diskussionen er i gang om en Nordisk Forsvarskommission, og kommer nok ind i arbejdsprogramet.
  Mit parti heder forøvrigt Retsforbundet..

 • Anmeld

  Oliver

  @ Halken

  Hvis du taler om K9 bruges den af Tyrkiet og Polen. Derudover er Norge på plads meget snart. Verdens mest udbredte i antal og lande.

  Hvis du taler om lastbilerne så er der ingen overhoved der anvender dem.

 • Anmeld

  Oliver

  @ Halken fra du skyder første skud, kan du kan forvente at have ild over dig når der er gået 1½ minut. På den tid skal man skyde, gøre klar til at flytte samt bevæge dig ud af fare området/nedslags området. Det gør med de nuværende tekniske løsninger at med K9 kan skyde 5 skud mens med lastbiler kun kan skyde 2 skud inder man skal gøre klar til at flytte. Grunden til forskellen er at lastbiler tager næsten dobbelt så lang tid at gøre klar til bevægelse.
  Dette er hvorfor at hvis man fokusere på kapacitet i rum og tid, vil Bælte/tårn pjecer være en bedre investering.

 • Anmeld

  GD

  Tallene fra den anbefalede artikel forklarer meget godt hvorfor forsvarsbudgettet andel af BNP er et godt mål for hvad et land leverer af militær.

  http://www.dagbladet.no/kultur/nordens-tid-er-na/67035795

  Citat:
  "De nordiske land bruker i dag knapt 1.4 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret, mot Russlands mer en fem prosent. Nordens 26 millioner innbyggere er også få sammenliknet med Russlands 142 millioner. De stående russiske væpnede styrker teller over 1.2 million soldater. De nordiske land har om lag 93000 menn og kvinner i uniform til daglig."

  Et hurtigt opslag på Wikipedia afslører at de nordiske lande samlet bruger 16 mia $ på forsvar. Rusland bruger 65 mia $.

  Hvordan kan det så være at Rusland kan have 13 gange så mange soldater under våben når de kun bruger 4 gange så meget i $? Det skylde noget der kaldes købekraftspariteten (Purchasing Power Parity).

  http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/basics/realex.htm

  Et hurtigt opslag på wikipedia giver at Real Exchange Ratio (PPP/BNP) for Rusland er på ca. 3. Det vil sige at for det samme budget, når det er konverteret til $, så kan de købe 3 gange så mange soldater, fly, tanks og kanoner, så længe de bruger pengene inden for Ruslands grænser.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Russia

  Det vil sige at når russerne har et forsvarsbudget der er 4 gange så stort i $ og har en RER på 3, så har de et forsvar der er 12 gange så stort. Og 1,2 mio soldater er ca. 12 gange så mage som 93.000!

  Nu har jeg set Marlene Wind mene at fordi vi i DK har et højt BNP (i $) så er en stigning i det danske forsvarsbudget større (i $ termer) end i de baltiske lande.

  Der må man sige, landenes størrelse taget i betragtning, at 1% af BNP brugt på forsvar i baltikum eller Danmark, belaster de pågældende landes økonomier lige meget, og producerer lige meget forsvar.

  Det er også derfor vi ser at når de baltiske lande, med en samlet befolkning på 6,1 mio, bevæger sig mod de 2%, så får de et forsvar der er meget større end det danske, selvom vi bruger mere i $ termer.

  Hvad er de på vej mod? tre mekaniserede brigader plus tre i kort reserve, med Spike, Nasams, pzh 2000, K9 (ligesom Finland, m.fl.), cv9035, Boxer 8x8, en røvfuld panserværnsmissiler, etc).

  Jeg ved de ikke gør det meget i marine og flyvevåben, men alligevel!

  Kapaciteter hvor købekraft i $ tæller (ift. bBltikum) er flyvevåben og flåde. Her har DK en fordel, det er ’relativt’ billigere for os at levere.

 • Anmeld

  Oliver

  @GD.
  Derudover køber de smartere. De sigter ikke mod årelange indkøbs processer og køber rigtigt MOTS.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Det er mig lidt af en gåde, hvordan forsvaret/politikerne kan bruge over 10 år på en så lille investering.

  Vi har et setup der kører. Nogle må have vurderet at det stadig er nødvendigt. Og investeringen vs Firepower fås vist ikke bedre når man kigger på forskellige tunge våbenkapaciteter indenfor alle værn.

  Se på Kroatien. Et lille land økonomisk set der knap nok har råd til 8 stk. Gripen(de ærgrer sig nok stadigvæk over de fortsatte med MIG21 som endte i en skandale).

  De har købt brugt i Tyskland.

  "Order made for 15 systems. Twelve units completely modernized and overhauled and three used for spare parts and a simulator. Training and support trucks valued are also included. Total value is 41 million euros.The first PzH 2000 was delivered on 29 July 2015.[7] All of the systems are to be delivered between 2015 and 2016."

  Og tyskerne har mindst 40 mere til salg.

  Og rent samarbejdsmæssigt vil det være ren win win. Tyskland vil i sidste ende være et af de få NATO lande der med tropper kan komme os til undsætning.

  Vi kunne køre service med dem og trække på deres reservedelslager.

  Og 15 enheder fuldt opgraderet med reservedele, supportlastbiler, træning, simulator osv. til 305 millioner kr. Langt under den milliard man hele tiden sætter som grænse.

  Med en stigning I BNP på ca 1,5% årlig er investeringen dækket ind på 1 år uden vi hæver forsvarsbudgettet.

  Sådan en sag viser igen for mig at Det er topledelsen i forsvaret og politikerne der fejler.

  For øvrigt fint link om forskel mellem panseret artilleri og lastbil mht. klargøring :-)

 • Anmeld

  Halken

  Hvis vi kunne købe nogle af finnernes optioner på flere kanoner, så kan vi få 24 pjecer for 530 mio kr og stadigvæk have en rigeligt til at opgradere dem.

  Tyskerne har 40 PzH til salg, og man kunne sikkert ligeledes købe et par dusin til gode penge inkl opgraderinger, lidt som Litauen gjorde. 20 stykker for 400 mio kr inkl supportkøretøjer og lidt andet snask.

  Men vi har kun en mia kr til at købe femten pjecer og derfor er vi i gang med at købe noget som ikke er hyldevarer og ikke bruges af nogen af vores allierede i NATO, og som ikke beskytter artillerifolkene mod sniper-fire og ieds, og som måske indfører endnu en ny type lastbilchassis fra en ny leverandør som måske heller ikke findes hos vores allierede fx når de udsendes til Afghanistan.

  Det er både et problem i topledelsen og i FMI, når man ikke tager det med i en budrunde. Finland er meget, meget bedre til at få meget for pengene når de køber ind, fordi at de er presset af ikke at være i en alliance og samtidig har den russiske bjørn som nabo. Det burde FMI og topledelsen i det danske forsvar og i ministeriet lære noget af i stedet for de her fuldstændig hovedløse indkøb: artilleri, patruljekøretøjer og lastbiler for lige at nævne nogle få.

 • Anmeld

  Halken

  Hov, glemte lige at de hjulbaserede er også langsommere til at pakkes sammen end bælterne, så de er mere udsat for return-fire fra fjendes artilleri.

 • Anmeld

  Thomas F

  @Halken Tør man håbe IC4.... :-)

 • Anmeld

  Thomas F

  "råbe" skulle det stå

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  M.h. nordisk samarbejde boede jeg nogle måneder i Belgien mens jeg studerede. Selvom det på den ene side var en meget personligt berigende oplevelse, var det også en oplevelse forbundet med megen kultur-kløft/chok.
  På den baggrund vil jeg sige, at vi skal have et solidt nordisk samarbejde, fordi det er let(tere) at arbejde sammen med andre skandinaver. Det er folk, der nogenlunde snakker og tænker som os selv - i det daglige er vi altså nogenlunde enige om "wo is lang geht".
  Hvor den f.eks. den oprindelige afstemning om EF gik meget på EF versus nordisk samarbejde, skal vi måske netop have et stærkt nordisk samarbejde, fordi vi har/er medlem af EF/EU, for derigennem at stå stærkere ved konkurrence, forhandlinger etc.

 • Anmeld

  Jens Juul

  @ Thomas: jeg arbejdede ni år ved den europæiske rumfartsorganisations controlcenter i Tyskland sammen med kollegaer fra hele Europa - absolut intet kulturchok og ingen problemer overhovedet!
  Så lad os både få nordisk OG europæisk samarbejde!

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  @Jens Juul
  Ikke fordi jeg ikke elsker pizza, men jeg vil nu stadig mene, der er forskel mellem pizza og smørrebrød.
  Jeg siger ikke, vi ikke f.eks. skal have et europæisk samarbejde blot, at selv om multikulturelle samfund kan være interessant og berigende, kræver de mere engagement fra borgerene side af.

 • Anmeld

  GD

  Mindst 12 af de 48 K9 som Finland har option på ser ud til at være på vej til Estland.

  "Estonia has decided to work with Finland to move towards the purchase of South-Korean-built K9 Thunder howitzers. According to the Ministry of Defence, it is planning to buy at least 12, destined to enter service in 2021."

  http://news.err.ee/120567/estonia-accepts-finnish-invitation-to-go-in-on-howitzer-tender

  ***************************

  Og Letland køber 47 nyistandsatte M109 fra Østrig.

  Latvia to purchase self-propelled howitzers from Austria

  RIGA, Feb 21 (LETA) - The National Armed Forces will sign an agreement in the near future with the Austrian Defense Ministry for the purchase of used self-propelled howitzers, LETA was informed by the Defense Ministry.

  The agreement foresees the purchase of M109 series self-propelled artillery systems.

  The price of a unit will be dependent on their modification - between EUR 60,000 to 140,000.

  Austria is expected to deliver 47 units to Latvia.

  The howitzers which Latvia plans on purchasing from Austria were modernized between 2003 and 2007, and the first delivery is expected in the autumn.

  http://leta.lv/eng/home/important/EAEE0A99-053B-48D2-813B-3F0BA1BFF804/

  ********************

  Litauen købte PZH 2000 i Tyskland.

  The SPHs are the first of 21 ordered under a EUR58.3 million (USD64.2 million) contract from former German Army stocks in September 2015, and were delivered still in their old German Army markings. Lithuania is planning to put 16 of these into service with the General Romualdas Giedraitis Artillery Battalion, with three being used for spares, one for gunnery training, and one for driver training.

  Alongside the PzH 2000s, the September 2015 package also includes the delivery of 26 M577A2 tracked command post vehicles, and six Bergepanzer 2 (BPZ-2) recovery vehicles. All the remaining PzH 2000s and accompanying vehicles are due to be delivered by 2019.

  http://www.janes.com/article/61808/lithuania-receives-first-pzh-2000-howitzers

  ********

  Litauen anskaffer sig også 88 Boxer 8x8 ned Samson II RWS.

  "The Vilkas has the Israeli Samson Mk II remotely operated turret mounting the MK44 30mm automatic cannon, 7.62mm coaxial machine gun and two Spike LR guided missiles. Photo: Lithuanian MOD."

  Og ellers vælter det ind med udstyr i Baltikum...

  In addition to the formation of the Lithuanian Iron Wolf mechanized regiment with the Vilkas, neighboring Estonia has recently acquired 79 tracked Armored Infantry Fighting Vehicles (CV9035NL) from the Netherlands, and Norway and Latvia formed a mechanized regiment with 123 armored reconnaissance vehicles supplied from British Army surplus. The three nations are equipping their vehicles with anti-tank guided missiles, namely RAFAEL’s Spike LR (Lithuania and Latvia) and Javelins (Estonia).

  http://defense-update.com/20160823_lithuania_vilkas_boxer_8x8.html

  Og der er købt NASAMS, Grom og Stinger ind til luftforsvar. Nye ordrer på ammunition er offentligjort etc...

 • Anmeld

  GD

  De 47 M109 Estland køber er pænt opgraderede.

  A total of 112 M109A2 and A3 self-propelled howitzers were purchased from a downsizing British Army of the Rhine. These, together with M109s which were already in the Austrian artillery arsenal, weree brought to the Austrian M109A5 ÖE standard. These refits include new Austrian hydraulic rams and primer magazines, which allow the rate of fire to be doubled, new barrels that extend the firing range to about 30 km, and navigation upgrades that will allow the howitzer crews to set up in their firing positions autonomously. As a result of the purchase of the various models of the M109 howitzers and their modernization, it was possible to take all towed artillery pieces, most of them World War II models, out of service.

  http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/at-bundesheer-modernization.htm

 • Anmeld

  Anders Eriksen

  Hej:
  Nyborg, 20. februar 2017 kl. 15:47
  -Tak for linket, håber danske politikkere læser det.

  Halken, 20. februar 2017 kl. 17:27:"Lad os få en Nordisk Forsvarskommission og en Nordisk Forsvars og Sikkerheds Union".
  -Helt enig, Trump,-BREXIT,-GREEEXIT/EURO ??, vil skabe mere "uro", end vi pt. har brug for.

  Thomas Larsen, 21. februar 2017 kl. 12:12:
  -Yep, kulturelt/moral/etisk/historisk, er vi nært beslægtet, ikke at gøre brug af dette, virker ulogisk.

  E. Petersen+Halken,21. februar 2017 kl. 08:47
  -Helt enig med jer ang. PzH 2000..

  "Amerika First", bør efter min mening have den virkning,: "så behøver andre ikke længere at købe alting hos dem, vi er jo ikke MALKEKØER - vel ???
  Med venlig hilsen
  Anders Eriksen

 • Anmeld

  leif

  Ja stor respekt for Finnerne.Der er ikke så meget øvle-bøvle derovre,ligesom f.eks i Schweiz.Hjulbaserede typer er dybt godnat,et reelt tilbageskridt.!!!!

 • Anmeld

  Gråskæg

  Nærværende artikel er en af de mest positive i rækken af artikler om artilleriindkøbet. Hvorfor nu det? Jo, kravspecifikationerne til de nye artillerisystemer blev udformet omkring 2005 mener jeg. Det betyder, at kravene bygger på at vi skulle have et ekspeditionsforsvar, hvor eventuelle modstandere ikke råder over luftvåben eller væsentligt artilleri.
  Hvis kravene skulle ajourføres, så må territorialforsvaret af Danmark medregnes. Det bør stille krav om bælteartilleri med mulighed for hurtigt shoot and scoot.
  Artiklen er positiv fordi det finske indkøb af renoverede K9 pjecer åbner mulighed for videresalg.
  Hvis nu de israelske pjecer vurderes som de bedste, så kan man blive enige om at indkøbe K9 renoverede via Finland.
  Måske vi kan få råd til 3 batterier hver med 6 pjecer, plus 3 til træning mv. Dvs. ialt 21 stk.
  Dertil gerne 3 stk ARTHUR, så vi kan skyde counterbattery.