Rapport fra arbejdsgruppen om Lægemidler og internettet

Rapportens konklusion er, at den lægemiddelinformation, der ligger på internettet, sjældent er vurderet af uafhængige eksperter. Det betyder, at der bør udarbejdes et sæt kvalitetskriterier for danske netsteder, der udbyder lægemiddelinformation. Der kan argumenteres både for og imod, at sælgerens informationspligt opretholdes ved e-handel. Nogle patientgrupper har ikke behov for information i købssituationen. Det kan f.eks. være tilfældet for patienter, der er i regelmæssig kontakt med en læge. Hvis informationspligten opretholdes, skal der beskrives en minimumsmodel for, hvad informationen skal indeholde. Det bør endvidere være frivilligt for brugeren, om han eller hun ønsker information, akkurat som det er tilfældet i dag på apoteket. Dét er essensen af denne rapport.
Tina Møller
Dokumentation
Modernisering og liberalisering af detaildistributionen af lægemidler blev sat på dagsordenen med et politisk forlig af 1. november 2000. Forliget medførte blandt andet, at apoteksforbeholdet for visse håndkøbslægemidler blev ophævet.

Som opfølgning på forliget nedsatte den daværende sundhedsminister, Sonja Mikkelsen, en arbejdsgruppe under Lægemiddelstyrelsen om ”Lægemidler og internettet”. Sundhedsministeren fastsatte i brev af 14. december 2000, at arbejdsgruppens kommissorium skulle have dette udgangspunkt:

”De overordnede rammer for anvendelsen af internettet på lægemiddelområdet er de samme, som er gældende i ”den fysiske verden”. Det indebærer blandt andet, at der ved salg af lægemidler stilles særlige krav til sikkerhed i distributionen, forbrugerinformation, reklame og prissætning, samt at salget af lægemidler til forbrugerne som hovedregel er forbeholdt apotekerne – dog med den væsentlige undtagelse, der følger af den delvise liberalisering af håndkøbssalget.

Arbejdsgruppen skal beskrive mulige sundhedsfaglige og økonomiske konsekvenser (for-dele og ulemper) af lægemiddelsalg via internettet. Gruppen skal ligeledes beskrive forskellige modeller for e-handel med lægemidler, herunder beskrive mulighederne for handel med receptpligtige lægemidler. Gruppen bør i den forbindelse inddrage eventuelle udenlandske erfaringer med e-handel med lægemidler.

Arbejdsgruppen skal komme med forslag til, hvordan det kan sikres, at den information, som ydes ved salg af lægemidler på internettet, tilgodeser forbrugernes individuelle behov for lægemiddelinformation.” Der er ikke herudover blevet udarbejdet et kommissorium for arbejdsgruppen.

Læs hele rapporten her


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00