Analysegruppe: Udsigt til udenlandske soldater på dansk jord i Arktis

Militære styrker fra Danmarks allierede lande vil i fremtiden sandsynligvis være til stede tæt på eller i Kongerigets territorium, fremgår det af en ny rapport om Danmarks sikkerhedspolitik. Samtidig kan nye hybride trusler føre til gnidninger internt i rigsfællesskabet, lyder advarslen.

Foto: Jens M. Hansen / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Efter flere års tilløb er Arktis og den sikkerhedspolitiske situation i den store region for alvor kommet op på radaren hos blandt andet regeringerne i Paris, Berlin og London samt i Nato-regi. Og det kan få konkrete konsekvenser for rigsfællesskabet, lyder det i en ny rapport om Danmarks sikkerhedspolitiske situation frem mod 2035.

”Den øgede sikkerhedspolitiske interesse fra NATO såvel som fra større allierede europæiske stater bibringer også ny dynamik til de regionale relationer. Konsekvensen er, at Kongeriget som noget nyt for eksempel skal forholde sig til og håndtere forøget militær interesse, tilstedeværelse og aktivitet fra en række europæiske NATO-allierede tæt på eller på Kongerigets territorium,” fremgår det af rapporten, der blev offentliggjort mandag og er udarbejdet af en analysegruppe med tidligere Nato-ambassadør Michael Zilmer-Johns i spidsen.

Han har stået i spidsen for en analysegruppe bestående af repræsentanter fra flere ministerier, Forsvaret og det grønlandske og det færøske landsstyre.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00