Danmark er nu eneste skandinaviske land uden baseaftale med USA

Mens Danmark stadig forhandler med USA om rammerne for amerikanske soldater på dansk jord, så har Norge, Finland og nu også Sverige fået en aftale på plads med USA.

Amerikanske marinesoldater på øvelse i Sverige i august 2022.
Amerikanske marinesoldater på øvelse i Sverige i august 2022.Foto: Sgt. Armando Elizalde / US Marine Corps
Andreas Krog

Den svenske forsvarsminister Pål Jonson (M) og den amerikanske forsvarsminister Lloyd J. Austin underskrev i sidste uge en aftale om et forsvarssamarbejde mellem Sverige og USA. Aftalen fastlægger betingelserne for, at amerikanske styrker kan operere i Sverige.

Den såkaldte Defence Cooperation Agreement (DCA) regulerer blandt andet spørgsmål som amerikanske styrkers juridiske status, adgang til baseområder og forhåndsopbevaring af materiel i Sverige.

Konkret giver aftalen USA adgang til 17 militærbaser i Sverige, herunder fem flyvestationer og en lufthavn.

Med den svensk-amerikanske aftale er Danmark nu det eneste skandinaviske land uden en DCA med USA. Norge indgik således en aftale i 2022 og det ikke-skandinaviske nordiske land Finland har fornyelig indgået en aftale med USA om betingelserne for amerikanske styrker på finsk jord.

I februar 2022 annoncerede den daværende socialdemokratiske mindretalsregering, at man forhandlede med USA om at indgå en aftale.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00