Analyse af 
Andreas Krog

Danmark har en særlig interesse i at klinke skårene med Rusland i Arktis

En lurende dansk-russisk fejde over ejerskabet til enorme arktiske havområder og et kommende dansk formandskab for Arktisk Råd betyder, at Danmark har en særlig interesse i en dag at få genetableret den gode stemning i kredsen af arktiske nationer.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v.) og Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov (t.h.) ved et pressemøde i Moskva i oktober 2020.
Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v.) og Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov (t.h.) ved et pressemøde i Moskva i oktober 2020.Foto: Russian Foreign Ministry/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Rusland invasion af Ukraine for snart to måneder siden betød, at de syv øvrige medlemslande i Arktisk Råd trak sig fra det daglige arbejde i rådet og lod det russiske formandsland sidde alene tilbage.

Nu venter et hårdt arbejde med at finde ud af, hvordan man kommer videre. Om det er muligt at få genetableret samarbejdet med de syv vestlige lande Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og USA ved samme mødebord og i samme lokale som Rusland. Eller om de syv skal danne deres eget arktiske råd og lade Rusland sejle sin egen sø. En sejlads, der med stor sandsynlighed vil føre dem i armene på Kina.

Her har Danmark en særlig interesse i at få klinket skårene og få etableret en eller anden form for dialog med Rusland.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00