Danmark lukker ambassaden i Afghanistan og ansatte evakueres

Regeringen lukker nu den danske ambassade i Kabul midlertidigt, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Tidligere og nuværende ansatte evakueres, og alle danskere opfordres til at forlade Afghanistan omgående. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har fredag eftermiddag oplyst, at Danmark koordineret med Norge midlertidigt lukker den danske ambassade i Kabul. Dette sker ovenpå Talibans tiltagende fremmarch i Afghanistan, hvor det er lykkedes den militante organisation at presse den afghanske regerings tropper ud af flere byer, uge for uge.

Ved et kort møde med pressen ved Udenrigsministeriet siger Kofod, at man opfordrer alle danskere i Afghanistan til at vende hjem straks.

Den følgende tid vil man evakuere ansatte og tidligere ansatte til Danmark, men af sikkerhedshensyn kan man ikke give flere oplysninger om, hvornår og hvordan det vil foregå, siger ministeren. 

"Alle danskere, der er i Afghanistan, bør forlade landet omgående. Det er en meget alvorlig situation. Vi ved ikke, hvordan situationen ser ud om meget kort tid. Vi vil ikke kunne bistå danskere i landet om meget kort tid," siger Jeppe Kofod til blandt andre TV 2 News.

Taliban vinder frem
Flere allierede nationer har de seneste uger truffet lignende valg, hvor de evakuerer og opfordrer deres borgere til at forlade Afghanistan prompte. 

Senest har Taliban vundet yderligere territorium ved at overtage byen Lashkar Gah, hovedstaden i Helman-provinsen, hvor Danmark i en lang årrække havde tropper til stede.

Denne fremmarch sker ovenpå USA´s tilbagetrækning fra Afghanistan efter en tyve år lang tilstedeværelse. Den seneste udvikling efterlader hovedstaden Kabul som eneste større by, hvor den afghanske regering stadig har kontrollen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00