Danmark sælger kampfly til Argentina for milliarder

Efter flere års arbejde underskrev den danske og den argentinske forsvarsminister tirsdag en aftale om, at Argentina køber 24 brugte F-16 fly af Danmark. Handlen vurderes at have en værdi på mere end to milliarder kroner.

Foto: Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Det blev ét land, og det blev Argentina, der løb af med 24 brugte danske F-16 fly, som vi har haft til salg gennem flere år.

Fakta

F-16-flyet produceres af amerikanske Lockheed Martin.

Det fløj første gang i 1974 og er indtil nu produceret i over 4.600 eksemplarer.

Flyet er stadig i produktion og tilbydes ofte til lande, som USA ikke ønsker at sælge F-35 til, eller lande, som ikke har råd til F-35. Men som gerne vil have et nyt kampfly.

Salget af de danske F-16-kampfly til Argentina blev markeret tirsdag på Flyvestation Skrydstrup, hvor den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og med den argentinske forsvarsminister Luis Alfonso Petri underskrev købsaftalen, der vurderes at indbringe den danske statskasse omkring to milliarder kroner.

”I Danmark er vi ved at generationsskifte vores flåde af kampfly med nye F-35-fly. Derfor glæder det mig meget, at de danske F-16-fly, der over årene har tjent os godt og er blevet grundigt vedligeholdt og teknologisk opdateret, nu kommer til gavn i det argentinske flyvevåben. Med handlen styrker vi det danske-argentinske forsvarssamarbejde, samtidig med at Argentina bliver en del af den globale F-16-familie,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00