Dansk fregat får grønt lys til mission i Det Røde Hav

Otte partier gav tirsdag regeringen mandat til at deltage i et amerikansk-ledet forsvar for den internationale skibstrafik i Det Røde Hav. Bekymringer om asylsøgende pirater og Danmarks mudrede rolle i regionen afholdt de resterende partier fra at give deres støtte. 

Fregatten Iver Huitfeldt lagde fra land ved Korsør med kursus mod Rødehavet den 29. januar.<br>
Fregatten Iver Huitfeldt lagde fra land ved Korsør med kursus mod Rødehavet den 29. januar.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Alternativet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte tirsdag imod udsendelsen af en dansk fregat til den amerikansk-ledede internationale koalition Operation Prosperity Guardian, der har til formål at beskytte den internationale skibstrafik mod angreb fra Houthi-bevægelsen i Det Røde Hav.  

Partierne havde op til anden og sidste behandlingen af beslutningsforslaget bombarderet udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) med spørgsmål om missionen.  

Hos Dansk Folkeparti gik bekymring på hvad der ville ske, hvis Danmark tog pirater eller Houthi-krigere til fange. For partiet skræmte sporene fra 2021, da en dansk fregat kom i ildkamp med pirater i Guineabugten ud for Afrikas vestkyst. Her endte Danmark med for nylig at måtte give asyl til piraten Lucky, der blev såret i kampen med danske specialstyrker. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00