Danskerne gør klar til at stemme, mens Europas ledere gør klar til topmøde

”Mere europæisk forsvar er meget velkomment,” siger Natos politiske chef, Jens Stoltenberg. Ham kan du møde i ugens podcast, hvor vi blandt andet analyserer opløbet til næste uges folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – både i Danmark og i Bruxelles, hvor der er et ekstraordinært topmøde på vej.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøgte den danske regering i sidste uge.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøgte den danske regering i sidste uge.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I Bruxelles er resultatet af næste uges danske folkeafstemning om forsvarsforbeholdet ventet med spænding, både i EU og i forsvarsalliancen Nato.

Det fortæller vi om i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast, hvor vi blandt andet har mødt Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

”Større europæisk kapacitet, om det så er danske kampvogne og fly eller tyske kampvogne og fly eller hvad som helst, så er det velkomment,” siger Stoltenberg, som Altingets Rikke Albrechtsen har mødt i alliancens hovedkvarter.

Natos norske chef vil ikke kommentere den danske folkeafstemning direkte, men han forsikrer, at den transatlantiske militæralliance i hvert fald ikke betragter EU’s fælles forsvarspolitik som noget problem. Tværtimod. 

”Hvis der er en organisation, der virkelig har presset på for større forsvarsinvesteringer fra de europæiske allierede, så er det Nato. Derfor er EU’s planer meget velkomne,” siger generalsekretæren:

”Men selvfølgelig må det ikke duplikere eller underminere Nato, for Nato vil stadig være grundstenen for europæisk sikkerhed.”

I ugens udsendelse analyserer Rikke Albrechtsen sammen med podcastvært Thomas Lauritzen opløbet til den danske folkeafstemning – både den hjemlige debat og de forsvarspolitiske udviklinger, der er i gang i Bruxelles.

Vi ser også på den ulmende krise i EU-landenes forhandlinger om en olieembargo mod Rusland, som stadig ikke er vedtaget på vej til et ekstraordinært topmøde om energi og forsvar i begyndelsen af næste uge.

Topmødet begynder mandag og slutter tirsdag – dagen før Danmarks folkeafstemning.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

0:000:00