Det går godt i den danske forsvarsindustri

Omsætningen i den danske forsvarsindustri er på fire år steget med knap 20 procent.

Foto: Terma
Andreas Krog

Den danske forsvarsindustri er fortsat en ganske lille størrelse, og der er langt vej op til eksempelvis den danske vindenergibranche eller medicoindustrien. Men industrien vokser skam, ligesom der kommer stadig flere virksomheder til.

Fra 2017 til 2021 er omsætningen i den danske forsvarsindustri således steget med 18 procent, så den danske forsvarsindustri i dag har en samlet omsætning på 4,66 milliarder kroner. Det viser en dugfrisk opgørelse fra analysevirksomheden Capital E&I.

Opgørelsen er baseret på offentlige regnskaber og årsrapporter fra danske og udenlandske moderselskaber samt virksomhedernes egne oplysninger indhentet af Capital E&I. I alt 81 virksomheder indgår i opgørelsen, der blandt andet dokumenterer, at de fem største forsvarsvirksomheder står for trefjerdedele af omsætningen i branchen.

Tre store spillere

 Hvis man dykker ned i tallene, så står det klart, at væksten kommer fra produkter og ydelser til landkrig og luftkrig. Blandt virksomheder, der leverer landmateriel er omsætningen steget med 64 procent fra 2017 til 2021, mens virksomhederne i ”luftkategorien” har haft en omsætningsfremgang på 20 procent.

Det er hovedsageligt de tre store spillere Systematic, Terma og Weibel der driver fremgangen i de to segmenter.

Ikke alt er fryd og gammen 

Der er dog ikke fryd, gammen og fremgang over hele linjen. Således har de maritime forsvarsvirksomheder oplevet en omsætningsnedgang på 19 procent i deres forsvarsrelaterede forretning.

Når man ser på omsætningstal for forsvarsindustrien, så er det nemlig vigtigt at holde sig for øje, at kun ganske få af branchens virksomheder er rene forsvarsvirksomheder, der alene producerer militært udstyr.

Nøglen til fortsat fremgang

Samtidig producerer virksomhederne i høj grad produkter med dobbeltfunktion. Produkter, der både kan anvendes civilt og militært. Og netop her lægger nøglen til fortsat fremgang og succes, mener klyngenetværket CENSEC.

”De virksomheder, som vinder udviklingen og produktionen af fremtidens kapaciteter til forsvar og sikkerhed, er dem, der forstår potentialet i dual-use og forstår at omsætte de meget store kommercielle løsninger til forsvarsområdet,” påpeger Klaus Bolving, der er direktør for CENSEC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00