Droneindkøb kan blive kompromisets højborg

ANALYSE: Politikerne forlanger, at Forsvaret køber en drone, der kan bruges af alle tre værn. Men det bliver svært at gøre alle glade, og det kan ende med en løsning, ingen reelt kan bruge.

For knap 15 år siden måtte det danske forsvar skrotte det nyindkøbte ubemandede fly Tårnfalken, da man ikke kunne få systemet til at virke. Det kostede Forsvaret mere end 400 millioner kroner.

Nu skal det danske forsvar imidlertid igen til at prøve kræfter med ubemandede fly. Forsvaret har nemlig fået til opgave at anskaffe sig en såkaldt værnsfælles drone. Det betyder, at den samme type drone skal kunne løse opgaver for både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet. Men lige netop det krav kan betyde, at Forsvaret ender med ét stort ubrugeligt kompromis, påpeges det fra flere sider. De tre værn har nemlig vidt forskellige behov.

Lette lodret
Hæren har brug for en drone, som de kan tage med ud, når den 4.000 mand nye store brigade fra 2023 skal kunne udsendes og operere autonomt. Her får dronen en vigtig rekognosceringsfunktion. Det betyder, at Hæren får brug for en drone, der er nem at transportere og få i luften, samt en drone, der kan hænge i luften i lang tid. Desuden gør det ikke Hæren noget, hvis det kræver nogle hundrede meters græsbane at få dronen i luften og ned igen. Det skulle det nok være muligt at finde i en lysning i en estisk skov, eller hvor brigaden nu sendes hen.

Login