En ydmyg Zelenskyj takkede for støtten til Ukraine, og publikum tog imod: “Ukrainerne kæmper med deres blod for vores alles frihed”

Danskerne modtog Volodymyr Zelenskyj som en helt, da han besøgte København i forbindelse med donationen af 19 kampfly mandag. Her takkede den ukrainske præsident danskerne for deres solidaritet og lovede, at Rusland vil tabe krigen. 

På vej tilbage op ad hovedindgangens trapper, pegede Zelenskyj op på det ukrainske flag, der var blevet hejst i anledningen, og knyttede hånden som et symbol for sejr.  
På vej tilbage op ad hovedindgangens trapper, pegede Zelenskyj op på det ukrainske flag, der var blevet hejst i anledningen, og knyttede hånden som et symbol for sejr.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie SchønningFrida Flinch

Pladsen, der huser hovedtrappen til Christiansborg, var nær druknet i et gult og blåt menneskehav.

De fleste flag var uddelt af Folketingets personale, men et enkelt var håndsyet i hjemlandet og spændt fast på en fiskestang, som ikke havde været let at få gennem sikkerhedsvagterne.

For enden af stangen stod Søren fra København, der ikke ønsker at få sit efternavn bragt. Han var dukket op for at vise sin støtte og sende et vigtigt signal, da Ukraines præsident, Voldymyr Zelenskyj, talte til det danske folk mandag middag.

"Ukrainerne kæmper med deres blod for vores alles frihed," sagde Søren og fortsatte:

"Jeg har ikke brug for et 'tak'. Det er mig, der takker Ukraine for at kæmpe og dø for friheden."

Dannebrog smeltede sammen med Ukraines blå og gule farver, da en stopfyldt gårdsplads modtog Zelenskyj på talerstolen.
Dannebrog smeltede sammen med Ukraines blå og gule farver, da en stopfyldt gårdsplads modtog Zelenskyj på talerstolen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Taknemmelighed var ellers det gennemgående budskab i Volodymyr Zelenskyjs tale til danskerne.

"Thank you very much," gentog han igen og igen og takkede dels for donationerne, dels for danskernes vedvarende støtte til ukrainerne.

"Da der var behov for at huse og tage imod vores folk, tilbød I dem gavmildt muligheden. Mange tak for jeres tilgang til vores folk. For alle jeres hjem, for alle jeres mennesker, og alle jeres byer. Tusind tak," lød det fra præsidenten.

Talen foran Christiansborg skete som led i et højst overraskende besøg fra den ukrainske statsleder, der landede i Danmark søndag med sin hustru, Olena Zelenska, ovenpå udmeldingen om, at Danmark vil donere 19 F-16-fly til Ukraine.

Præsidenten, der mødtes med statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på Flyvestation Skrydstrup søndag, kom lige fra et statsbesøg i Holland, der ligeledes har lovet en donation på et endnu ukendt antal F-16-fly.

Zelenskyjs første besøg i Danmark, siden Rusland invaderede Ukraine for knap halvandet år siden, gik desuden med et besøg i Folketinget og en tale til dets medlemmer samt en frokost med dronning Margrethe. 

Læs også

"Frihed betyder noget"

Rigsdagsgården var proppet til randen, da Zelenskyj trådte frem på den ikoniske trappe ved middagstid mandag.

Her var danskere og herboende ukrainere stimlet sammen for at få et glimt af "en af vor tids største helte", som Folketingets formand, Søren Gade (V), kaldte ham, da han præsenterede ham.

En række armerede politibetjente, der stod skulder ved skulder, udgjorde en mur mellem præsidenten og hans publikum. På Christiansborgs tage stod sikkerhedsfolk med skarpladte våben og kikkerter rettet stift mod scenen, og folk var blevet bedt om ikke at medbringe tasker af sikkerhedshensyn. Bombehunde og betjente til fods og til hest patruljerede gårdspladsen.

"Slava Ukraini," indledte statslederen med sin dybe røst, så det rungede i gården. Hæder til Ukraine.

"Geroyam Slava," svarede publikum og plafrede med Ukraines flag i vejret. Hæder til heltene.

Den tidligere standupkomiker havde i dagens anledning skiftet sin karakteristiske t-shirt ud med en armygrøn skjorte. Han er blevet et symbol på Ukraines frihedskamp, og med sin tale gjorde han frihedskampen til alles kamp for demokrati.

"Vi er i dag sikre på, at Rusland vil tabe krigen. Men det er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, hvad vi viser med vores sejr, og hvad I viser ved at støtte Ukraine. Sammen viser vi, at menneskeliv har værdi, at frihed betyder noget, at Europa betyder noget."

Når krigen slutter, skal triumfen fejres, sagde Zelenskyj.

"Efter sejren vil vi sidde sammen og sige skål," lovede han. 

Læs også

Skæbnen valgte ham

Lyden i slotsgården gjorde det svært for de fremmødte at høre præcis hvad præsidenten sagde. Alligevel beskrev de det som "et stort øjeblik".

"Han (Zelenskyj, red.) gør det virkelig godt. Han tager jobbet seriøst, og han kan samle folk. Bare se," sagde 67-årige Lizzy Hansen fra Herning, som havde slået vejen forbi, da hun og hendes mand alligevel var på ferie i hovedstaden. 

Også 37-årige Anna Versal, der er født i Ukraine, men har boet i Danmark siden hun var ti, var rørt over at se sit moderlands leder. 

"Det er uvirkeligt. Og støtten fra danskerne varmer mit hjerte. Jeg er virkelig stolt over danskernes hjerte for Ukraine," sagde Anna Versal. 

Ukrainskfødte Anna Versal arbejder til daglig med ukrainske flygtninge i Gentofte Kommune. Hun er troppet op for at vise sin støtte til de ukrainere, der lige nu får ødelagt deres hjem. På hovedet bærer hun en traditionel blomsterkrans, som er et nationalt symbol for kvinder.
Ukrainskfødte Anna Versal arbejder til daglig med ukrainske flygtninge i Gentofte Kommune. Hun er troppet op for at vise sin støtte til de ukrainere, der lige nu får ødelagt deres hjem. På hovedet bærer hun en traditionel blomsterkrans, som er et nationalt symbol for kvinder. Foto: Frida Flinch Skjødt
  

Søren fra København hørte kun brudstykker fra talen, men kunne mærke det "historiske øjeblik". Han havde under talen fået selskab af ukrainsk fødte Alex.

"Han tænker fremad og taler om at genopbygge Ukraine og forene Europa," sagde Alex.

Han har boet i Danmark i 14 år.

"Jeg vil gerne takke det danske folk for alt den støtte, som de har givet Ukraine. Det er en af grundene til, at jeg er her i dag – for at sige tak."

Hvis Alex kunne sige noget til Zelenskyj, ved han også, hvad det skulle være:

"Han siger selv, at skæbnen valgte ham. Det var det rigtige valg." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

0:000:00