Debat

Europabevægelsen: Drop arrogancen og tal sagligt om forsvarsforbeholdet

DEBAT: En ny rapport fra DIIS fortæller, at det har konsekvenser for Danmark at have et forsvarsforbehold. Forbeholdet skal derfor til afstemning, men ikke før vi har haft en grundig og saglig debat, skriver Kristian Ersbøll fra Europabevægelsen.

Resultatet af afstemningen om retsforbeholdet i 2015 viser, at det straffes hårdt, når den saglige, politiske dialog udebliver forud for, at vi danskere skal stemme, mener Kristian Ersbøll.
Resultatet af afstemningen om retsforbeholdet i 2015 viser, at det straffes hårdt, når den saglige, politiske dialog udebliver forud for, at vi danskere skal stemme, mener Kristian Ersbøll.Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Ersbøll
Formand for Politisk Udvalg, Europabevægelsen

Det kan ikke udskydes længere. Det danske forsvarsforbehold skal sendes til afstemning, men det kan ikke ske uden en grundig og saglig debat.

Den nye rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) tegner et tydeligt billede: Det har konsekvenser for Danmark at have et forsvarsforbehold.

Det har det, fordi forsvarsområdet har udviklet sig hastigt, siden Juncker-Kommissionen trådte til i 2014. For godt et år siden så vi kulminationen med lanceringen af EU's Permanent Strukturerede Samarbejde (Pesco).

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Pesco og Danmark
Pesco giver de EU-lande, der vil og kan, mulighed for i fællesskab blandt andet at udvikle kapaciteter.

Det kunne for eksempel være europæiske kampfly, som passer til vores behov i Europa. Igennem Pesco ville danske soldater også have mulighed for at træne endnu tættere med vores dygtige, europæiske kolleger.

Der er ingen tvivl om, at den danske forsvarsindustri har meget at vinde ved at indgå i et tættere europæisk samarbejde.

Kristian Ersbøll
Formand for Politisk Udvalg, Europabevægelsen

En anden vigtig prioritet i Pesco-samarbejdet er bekæmpelse af cyberkriminalitet. En dagsorden, som ni af ti europæere mener bør være én af EU's vigtigste.

Sagt med andre ord: Pesco ville give Danmark mulighed for at gøre ting bedre, billigere og mere sikkert. Uheldigvis står Danmark sammen med Storbritannien og Malta uden for samarbejdet. Det er en skam.

Der er ingen tvivl om, at den danske forsvarsindustri har meget at vinde ved at indgå i et tættere, europæisk samarbejde. For selvom vi også sælger til amerikanerne, så sender vi stadig rigtig mange milliarder over Atlanten.

Det vil være en klar fordel for de danske skatteydere, hvis jobskabelse og vækst kunne ske i Europa.

Læs også

Vigtigheden af saglig, politisk dialog
De fleste EU-entusiaster, mig selv indbefattet, har formentlig forsøgt at fortrænge afstemningen om retsforbeholdet 3. december 2015. Faktum er dog, at afstemningen var et uskønt kapitel i dansk EU-historie. Resultatet viser med al tydelighed, at det straffes hårdt, når den saglige, politiske dialog udebliver forud for, at vi danskere skal i stemmeboksen. 

Og hvad er saglig, politisk dialog så for en størrelse? Jo, det er rugbrødsarbejde. Den slags rugbrødsarbejde, som kræver, at politikerne tør tale om EU og ikke mindst om fordelene ved EU, som står klart for langt de fleste på Christiansborg.

I dette tilfælde fordelene ved selv at producere sine forsvarskapaciter – efter egne behov. Fordelene ved at have soldater, som er trænet bedst muligt. Fordelene ved at skabe job i Danmark. Og fordelene ved at sikre størst mulig sikkerhed for befolkningen.

Så nu har vi for første gang i lang tid fået et længe ventet indblik i, hvad forsvarsforbeholdet betyder for Danmark. Så lad os tale om alle fordelene ved at droppe forsvarsforbeholdet, før vi taler om en ny dato for afstemning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00