EU's udenrigschef slår fast: "Der er ikke noget alternativ til Nato, når det gælder forsvaret af Europa"

EU-toppen understreger, at Unionen ikke skal udvikle sig til at blive en militæralliance. Men der vil dog være sikkerhedspolitiske problemer, som EU skal kunne klare selv, lyder det. Ekspert fortæller, at EU fremover vil tage hånd om flere sikkerhedspolitiske opgaver – til glæde for Nato.

Spanieren Josep Borrell har siden 2019 været udenrigschef i EU. Før da var han Spaniens udenrigsminister. Han har også tidligere været formand for Europa-Parlamentet.
Spanieren Josep Borrell har siden 2019 været udenrigschef i EU. Før da var han Spaniens udenrigsminister. Han har også tidligere været formand for Europa-Parlamentet.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: EU's udenrigschef går nu i rette med dem, der argumenterer for, at EU har ambitioner om at udvikle sig til en konkurrent til Nato.

Det synes også at være et af hovedargumenterne fra de politikere, der anbefaler et nej, når danskerne 1. juni skal stemme om det danske forsvarsforbehold, at mere militært engangement fra EU vil stå i modpol til Nato.

Det afviste EU's udenrigschef, Josep Borrell, dog i denne uge, da han var indkaldt i Europa-Parlamentet til at svare på spørgsmål om EU's forsvarspolitiske udvikling.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00