Om  
Anders Koustrup Kærgaard

Forsvars-whistleblower modtager Menneskerettighedspris

Whistleblower og tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard modtager Rådet for Menneskerettigheders hæderspris. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nikita Selvig

Rådet for Menneskerettigheders hæderspris går i år til den tidligere efterretningsofficer og whistleblower Anders Kærgaard. Det oplyser Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse. 

"I år går prisen til Anders Kærgaard for det store personlige mod, han viste ved at offentliggøre en film, der viser, at danske soldater så passivt til, mens irakiske civile blev mishandlet af irakiske sikkerhedsstyrker på den danskledede Operation Green Desert i Irak i 2004," skriver Institut for Menneskerettigheder om valget af dette års prismodtager.

Anders Kærgaard nægtede at afsløre navnet på den officer, som gav ham filmoptagelserne, og blev derfor idømt dagsbøder i seks måneder i 2013. Anders Kærgaard har derudover tidligere fortalt, at afsløringerne også har kostet ham venskaber og familierelationer.

Menneskerettighedsprisen tildeles en person eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark. Anders Kærgaard modtager prisen på FN's Menneskerettighedsdag 10. december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Koustrup Kærgaard

Fhv. kaptajn i Gardehusarregimentet og efterretningsofficer
kaptajn (1994), lærer (Blaagaards Seminarium 1999)

0:000:00