Genbrugidé har forsinket luftværnsindkøb til ny brigade

En ide om genbrug af missiler er medvirkende til, at opstillingen af Danmarks nye brigade sandsynligvis bliver forsinket. Nu er Forsvaret ved at genoverveje ideen, som den nuværende forsvarschef var med til at trumfe igennem i sin tid som chef for Forsvarets indkøb.

NASAMS-systemet fra norske Kongsberg er det eneste, der kan håndtere AMRAAM-missilerne fra amerikanske Raytheon.
NASAMS-systemet fra norske Kongsberg er det eneste, der kan håndtere AMRAAM-missilerne fra amerikanske Raytheon.Foto: Kongsberg
Andreas Krog

Da den nuværende forsvarschef, general Flemming Lentfer, fra 2017 frem til november sidste år var chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) var han med til at presse en ide igennem om, at et overskudslager af AMRAAM-missiler fra Flyvevåbnets F-16 fly skulle anvendes i et nyt luftværnssystem til den brigade, som Hæren er ved at stable på benene.

Flyvevåbnet ligger inde med AMRAAM-missiler til en samlet værdi på over en milliard kroner, vurderer kilder over for Altinget. Derfor gav det god mening at se på om missilerne kunne bruges til det nye luftværnssystem når F-16 flyene udfases om få år.

I Hæren kviede man sig voldsomt over at skulle anvende AMRAAM-missilerne, da de kun kan anvendes af en meget stor og meget lidt mobil affyringsrampe, som det er svært at flytte rundt med på kamppladsen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00