Her er favoritterne til at blive ny forsvarschef

KARRIERE: Tre favoritter, tre outsidere og en joker udgør feltet af kandidater til posten som ny forsvarschef.

Flemming Lentfer (t.v.), Max A.L.T. Nielsen (i midten) og Frank Trojahn (t.h.).
Flemming Lentfer (t.v.), Max A.L.T. Nielsen (i midten) og Frank Trojahn (t.h.).Foto: Forsvaret/Forsvarsministeriet
Andreas Krog

I løbet af de kommende uger skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) have fundet en ny forsvarschef. Det står klart efter at den nuværende forsvarschef Bjørn Bisserup tirsdag meddelte, at han agter at gå på pension den 30. november i år.

Der er ikke én klar storfavorit til at tage over efter Bisserup. Men kilder peger på tre favoritter, tre outsidere og én stor joker.

Favoritterne
I favoritfeltet finder vi tre personer i ikke prioriteret rækkefølge. De kommer alle tre fra de to værn, som higer efter snart at få posten som Forsvarets øverste chef. En post som Hæren har siddet på i 11 år.

Max A.L.T. NielsenGeneralløjtnant Max A.L.T. Nielsen (56 år) er i øjeblikket Danmarks militære repræsentant i Nato. Med sin udstationering i Bruxelles har ”MALT” holdt sig ude af den seneste tids uro om forsvaret og ikke mindst forholdet mellem forsvarsministeren og Forsvarets ledelse. Han er dog ikke længere væk end at den tidligere viceforsvarschef og chef for Flyvevåbnet godt kan stille i Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoens fælles domicil på Holmens Kanal i det indre København med kort varsel.

Flemming LentferGeneralløjtnant Flemming Lentfer (56 år) er i dag direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). Med sin placering i det triste kontorbyggeri i Ballerup kan Lentfer ofte godt gå under radaren. Det gør han dog ikke hos dem, der holder udkig efter kandidater til forsvarschefposter. Som chef for en organisation, der køber ind for milliarder af kroner hvert år, kan han dog risikere at have nogle ”lig” med i lasten fra Ballerup, som ministeren ikke ønsker bragt ind på Holmens Kanal.

Flere kilder peger desuden på, at det er ved at være Flyvevåbnets tur til at bestride posten som forsvarschef. Det ville ”MALT” og Lentfer kunne sørge for. Det er 18 år siden forsvarschefen sidst var en ”flyver”.

Frank Trojahn Kontreadmiral Frank Trojahn (57 år) har både operativ erfaring som skibschef og ledelseserfaring fra Søværnets Operative Kommando samt erfaring fra samspillet med det politiske miljø. Den kommer blandt andet fra Trojahn's nuværende stilling som chef for Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen.

Og så er han fra Søværnet. Det andet værn, som synes Hæren har siddet lige lovlig længe på tronen. Det er således 11 år siden en af flådens folk stod i front.

Outsiderne
I feltet af outsidere bliver det mere broget. Her er de enten for unge eller for gamle til at være med helt fremme.

Kenneth PedersenGeneralløjtnant Kenneth Pedersen (51 år) er som viceforsvarschef og chef for forsvarsstaben formelt nummer to i det danske forsvars hierarki efter forsvarschef Bjørn Bisserup. Hvis Bisserup af den ene eller anden grund forlod posten fra den ene dag til den anden ville det være Kenneth Pedersen, der tog over og blev konstitueret. Men som permanent forsvarschef er han endnu for ung, lyder vurderingen.

Michael Anker LollesgaardGeneralmajor Michael Lollesgaard (59 år) sparkede i 2019 døren ind til Hæren og indtog posten som handlekraftig chef for Hærkommandoen. Han er i gang med et kolossalt oprydningsarbejde og genopretning af tilliden mellem de menige soldater og ledelsen, efter at hans forgænger måtte rykke i fængsel på grund af en sag om nepotisme. Lollesgaards alder og oprydningsarbejdets omfang og vigtighed skubber ham ud af favoritgruppen.

Anders RexGeneralmajor Anders Rex (50 år) ses som et lovende talent, der i en forholdsvis ung alder er kommet op i de øverste luftlag på ledelsesgangene som chef for Flyverkommandoen. Den tidligere F-16 pilot vurderes dog at have mange flere ”flyvetimer” i sig, og der er derfor ingen grund til at sende ham helt til tops endnu.

Jokeren
Per Pugholm OlsenGeneralløjtnant Per Pugholm Olsen (56 år) var i manges øjne udset til at skulle være Danmarks næste forsvarschef efter Bjørn Bisserup. Lige indtil han som koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet i december 2019 blev ofret, da ansvaret for ministeriets håndtering af Rigsrevisionens undersøgelse af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skulle placeres.

Sidenhen blev han sat i spidsen for Danmarks ledelse af Nato's træningsmission i Irak. En opgave, som Danmark overtager 1. december. Men i stedet for at sætte sig til rette i et telt i den irakiske ørken, så kan Per Pugholm Olsen meget vel netop den dag gå hen og skulle sætte sig til rette på forsvarschefkontoret på Holmens Kanal.

Tager luft ud af borgerlig kritik
At tage Per Pugholm Olsen tilbage ville være et betydeligt soningsoffer fra Trine Bramsens side, som ville tage noget af luften ud af kritikken fra den borgerlige lejr. Her har man flere gange protesteret højlydt over Bramsens hjemsendelser af chefer fra forskellige dele af Forsvaret og udtrykt bekymring for karrieremulighederne for de hjemsendte chefer, hvis der viser sig ikke at være noget at komme efter.

Trine Bramsen forventer at udpege en ny forsvarschef omkring efterårsferien. Vedkommende får første arbejdsdag 1. december i år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Rex

Administrerende direktør, Naviair, generalmajor
officersuddannelse (Flyvevåbnets Officersskole 1996)

Bjørn Bisserup

Public affairs-rådgiver, Rud Pedersen, fhv. forsvarschef
videregående officersuddannelse (Hærens Officersskole 1988), generalstabskursus (Forsvarsakademiet 1995)

Flemming Lentfer

Forsvarschef, general, forsvarsministerens militærfaglige rådgiver
Flyvevåbnets Officersskole (1985)

0:000:00