Om  
Per Pugholm Olsen
Poul Taankvist
Kim Jesper Jørgensen

Her er Forsvarets nye koncernstyringsdirektør og indkøbsdirektør

En erfaren topembedsmand skal bestride den genoprettede stilling som Forsvarsministeriets koncernstyringsdirektør, mens en gammel kending vender tilbage til posten som direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. To centrale poster i Forsvarsministeriet er også blevet besat.

Poul Taankvist skal være ny koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet.
Poul Taankvist skal være ny koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet.Foto: Forsvarsministeriet
Andreas Krog

Efter længe tids søgen er det lykkedes for forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) at finde den person, der skal beklæde den genoprettede stilling som koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets organisation med otte styrelser og mere end 20.000 ansatte. 

Valget er faldet på Poul Taankvist, der kommer fra en stilling som direktør i Vurderingsstyrelsen og kender forsvarsområdet fra direktørstillinger i Forsvarsministeriet og i Forsvarskommandoen.

Læs også

Samtidig vender Per Pugholm Olsen tilbage til posten som direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som han bestred før han havde posten som koncernstyringsdirektør.

Solid ledererfaring

Poul Taankvist tiltræder som ny koncernstyringsdirektør i Forsvars­ministeriets departement 1. maj 2024. Han har siden 2021 været direktør i Vurderingsstyrelsen og har tidligere været direktør i henholdsvis Økonomistyrelsen og Moderniseringsstyrelsen.

”Det glæder mig meget, at Poul Taankvist har sagt ja til den store og vigtige opgave, der ligger i den overordnede og tværgående styring i Forsvarsministeriet. Poul kommer med solid ledererfaring fra topposter i blandt andet Finansministeriets koncern, og så kender han det forsvarspolitiske område indgående fra tidligere ansættelser som økonomidirektør i Forsvarsministeriet og i Forsvarskommandoen. Jeg ser frem til samarbejdet," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Læs også

Som ny koncernstyringsdirektør får Poul Taankvist ansvaret for den overordnede og tværgående styring og prioritering af Forsvarsministeriets økonomiske og materielle ressourcer.

Poul Taankvist er 54 år og uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.

Rykkede ud med skarp kritik

Med ansættelsen bliver stillingen som koncernstyringsdirektør genoprettet. 

Sådan en havde Forsvarsministeriet nemlig fra reorganisering af Forsvaret i 2014 frem til december 2019, da daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) hjemsendte den daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen. Ham kommer vi tilbage til.

Læs også

Hjemsendelsen kom som en konsekvens af det regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, som Statsrevisorerne og Rigsrevisionen rykkede ud med skarp kritik af.

Trine Bramsen valgte de facto at nedlægge stillingen ved ikke at ansætte en ny direktør.

Det har Troels Lund Poulsen nu lavet om på. 

Ansvar for donationer

Og så kommer vi til Per Pugholm Olsen, der 1. juni vender tilbage til posten som direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). En stilling han beklædte indtil han blev koncernstyringsdirektør. I dag er han chef for kampflyprogrammet i FMI.

Han afløser Kim Jesper Jørgensen, der fortsætter i styrelsen i en stilling som materieldirektør, hvor han blandt andet vil få ansvar for ministerområdets samarbejde med erhvervslivet og universiteterne samt det internationale materiel- og industrisamarbejde i blandt andet EU, Nato og nordisk regi (NORDEFCO).

Han vil desuden have ansvaret for arbejdet med donationer til Ukraine.

Læs også

Der er også blevet sat navne på Forsvarsministeriets økonomidirektør og kapacitetsdirektør.

Økonomidirektør bliver per 1. april Anders Holbøll, der tidligere har været afdelingschef i Skatteministeriet og i Fødevareministeriet. Anders Holbøll er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2004 og er 47 år.

Peter Melgaard tiltræder som kapacitetsdirektør i departementet per 1. april. Han har været fungerende kapacitetsdirektør siden oktober 2023 og kom fra en stilling som chef for Styringsafdelingen ved Udviklings- og Planlægningsstaben i Forsvarskommandoen. Peter Melgaard er 45 år og er udnævnt generalmajor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Pugholm Olsen

Chef for kampflyprogrammet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, generalløjtnant
officer (Flyvevåbnets Officersskole 1988), master i strategic study (Air Uni. 2002)

Poul Taankvist

Koncernstyringsdirektør, Forsvarsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Kim Jesper Jørgensen

Generalløjtnant, chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
officeruddannelse (Flyvevåbnets Officersskole 1988), videregående officeruddannelse (Forsvarsakademiet og Flyvevåbnets Officersskole 1993), Stabskursus II (1995-1996)

0:000:00