Nato til Danmark: Det går alt for langsomt

Danmark bevæger sig alt for langsomt hen i mod at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar, lyder det i ny karakterbog fra Nato.

Foto: Nato
Andreas Krog

Det går alt for langsomt. Sådan lyder dommen fra Nato i den såkaldte "NATO Defence Planning Capability Review 2021/2022 – Denmark Overview" over Danmarks forsvarspolitik og oprustningen af det danske forsvar, som netop er blevet udarbejdet.

"Sammenfattende gør Danmark meget langsomme fremskridt hen imod implementering af forsvarsinvesteringsløftet, hvor forsvarsudgifterne forventes at nå 1,39 procent af BNP i 2023 og en nylig forpligtelse til først at nå 2 procents-retningslinjen i 2033," fremgår det af rapporten, der er en form for karakterbog, hvor forsvarsalliancen hvert andet år evaluerer medlemslandenes forsvar og forsvarspolitik.

Der udarbejdes karakterbøger for alle 28 medlemslande, men Danmark er et af de eneste lande, som ligger bogen åbent frem. I 2020 blev den lagt på Forsvarsministeriets hjemmeside. I år er der dog blevet streget kraftigt ud i karakterbogen, som medierne kun har kunnet få udleveret gennem aktindsigter. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00