Norsk forsvarsminister: Militær støtte til Ukraine sker på bekostning af vores egen forsvarskapacitet

Norges forsvarsminister mødtes for nylig med sine udenlandske kollegaer for at diskutere yderligere militær støtte til Ukraine. Her understregede han behovet for militær støtte, men sagde samtidig, at det sker på bekostning af Norges egen forsvarskapacitet og behov.

Ukraines nye forsvarsminister, Rustem Umerov, taler til pressen efter mødet i Ukraine Defense Contact Group.
Ukraines nye forsvarsminister, Rustem Umerov, taler til pressen efter mødet i Ukraine Defense Contact Group.Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Guldstad

For femtende gang mødtes Ukraine Defence Contact Group (UDCG) i denne uge på den amerikansk drevne luftbase i Ramstein, Tyskland. Det var den pensionerede general og amerikanske forsvarsminister Lloyd James Austin fra Joe Bidens kabinet, der havde inviteret forsvarsministre og forsvarschefer fra omkring 50 lande til at diskutere yderligere militær støtte til Ukraine. Fra Norge deltog forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Senterpartiet).

"Mit indtryk er, at der er enstemmig enighed om fortsat støtte til Ukraine i dets forsvarskamp. Udover de akutte behov, som Ukraine har, var der også en diskussion om langsigtet støtte," siger Gram til Altinget efter mødets afslutning.

Er det svært for en norsk forsvarsminister at afgøre, om Norge skal prioritere støtte til Ukraine eller generhverve og genopbygge de norske forsvarslagre?

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00