Omdiskuteret artilleriindkøb udvides

INDKØB: Efter en til tider tumultarisk udbudsproces er anskaffelsen af nyt artilleri til Hæren kommet på skinner. Samtidig skal der købes flere artilleripjecer end først besluttet.

Foto: Youtube
Andreas Krog

Det danske forsvar får de to første af i alt 15 nye artillerikanoner – som i fagsprog kaldes artilleripjecer – sidst på året og allerede nu er Forsvaret ved at forberede anskaffelsen af yderligere fire pjecer. Samtidig skrider arbejdet med at færdigudvikle den franske kanon til at opfylde de danske ønsker og behov frem. Det er meldingen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Processen med anskaffelse af nye artilleripjecer til Forsvaret har ellers oplevet adskillige bump på vejen, siden det hele begyndte for adskillige år siden. Et udbud, der blev annulleret, da den israelske vinder var fundet. Et nyt udbud, hvor ikke alle deltagere blev behandlet ens. En britisk kanon, der blev diskvalificeret, og en umoden fransk vinderkanon. Det er bare noget af det, som anskaffelsen har været igennem.

I marts 2017 besluttede forsvarsforligskredsen så endelig, at Danmark skulle købe 15 Caesar-pjecer fra den franske producent Nexter. Herefter gik Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Nexter i gang med at forhandle den endelige kontrakt på plads og få Caesar-pjecen tilrettet til de danske krav og ønsker.