Partifælle presser Bramsen i sag om at ignorere EU-regler

UDBUD: Forsvarsminister Trine Bramsen skal svare på spørgsmål fra sit eget partis forsvarsordfører i sagen om i højere grad at se stort på EU-udbudsregler og placere forsvarsordrer i Danmark.

Foto: ft.dk
Andreas Krog

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har bedt sine embedsmænd se på, om nogle af Forsvarets kommende indkøb og materielanskaffelser kan være med til at kickstarte dansk erhvervsliv efter coronakrisen. Det har trukket en gammel traver af stalden. Nemlig diskussionen om hvorvidt Danmark partout altid skal sende materielanskaffelser i EU-udbud i stedet for at lade danske virksomheder konkurrere om arbejdet - uden udenlandsk indblanding.

I den debat har Socialdemokratiets forsvarsordfører Bjarne Laustsen stillet fire spørgsmål, som hans partifælle nu skal svare på.

Trække sikkerhedskortet
For det første vil Bjarne Laustsen gerne vide hvorfor Danmark ikke griber flere materielanskaffelser an, som Tyskland har gjort ved anskaffelse af flådefartøjet MKS 180. Her har tyskerne nemlig ganske klart erklæret, at det var vitalt for landets sikkerhedsinteresser, at fartøjet bliver bygget i Tyskland. Og derfor skal opgaven ikke sendes i udbud. Det giver EU-traktatens Artikel 346 nemlig mulighed for at undsige sig, hvis det er afgørende for et lands sikkerhedsinteresser at opgaven placeres indenlands.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00