Radikale opgiver modstand mod omstridt israelsk våbenproducent

Forsvarets hastebehov for nyt artilleri får nu de radikale til at vende på en tallerken. Partiet er ikke længere imod, at Danmark køber våben hos israelske Elbit, der blandt andet leverer udstyr til Israels operationer i Palæstina. For otte år siden var partiet ellers lodret imod.

I 2015 var de radikale imod at Danmark handlede med Elbit, fastslog daværende forsvarsordfører Martin Lidegaard (t.v.). I dag er situationen en anden, mener partiets nuværende forsvarsordfører Sofie Carsten Nielsen (t.h.).
I 2015 var de radikale imod at Danmark handlede med Elbit, fastslog daværende forsvarsordfører Martin Lidegaard (t.v.). I dag er situationen en anden, mener partiets nuværende forsvarsordfører Sofie Carsten Nielsen (t.h.).Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I 2015 var Radikale meget imod, at det danske forsvar købte materiel hos den israelske våbenproducent Elbit Systems, der blandt andet leverer overvågningsudstyr til Israels såkaldte sikkerhedsmur samt til det israelske forsvars indsats på Vestbredden.

”Bosættelserne på Vestbredden er ulovlige, og det er opførelsen af muren også, og jeg mener principielt, at selvfølgelig skal Danmark ikke købe våbensystemer af leverandører, der har det ene eller det andet problem med international ret,” sagde De Radikales daværende forsvarsordfører, Martin Lidegaard, til Berlingske i oktober 2015, da Forsvaret så på artillerikanoner fra Elbit Systems.

Knap otte år senere har piben fået en anden lyd. Nu kan partiet godt acceptere, at Forsvaret køber de samme artillerikanoner hos det omstridte selskab, som banker og pensionskasser over hele verden ikke ønsker at investere i.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00