Regeringsrokade: Jakob Ellemann forlader Forsvarsministeriet

Jakob Ellemann-Jensen skifter Forsvarsministeriet ud med Økonomiministeriet. Troels Lund Poulsen bliver ny forsvarsminister. 

Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen bytter ministerposter. Ellemann bliver ny økonomiminister, og Troels Lund Poulsen overtager forsvarsministeriet fra partiformanden. 
Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen bytter ministerposter. Ellemann bliver ny økonomiminister, og Troels Lund Poulsen overtager forsvarsministeriet fra partiformanden. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær StoneMartin Mauricio

Regeringen rokerer rundt på de tungeste poster. Jakob Ellemann-Jensen (V) er færdig som forsvarsminister og rykker i stedet til Økonomiministeriet, hvor han afløser partifællen Troels Lund Poulsen (V).

Troels Lund Poulsen overtager i stedet posten som forsvarsminister. Han vikarierede på posten, da Jakob Ellemann-Jensen var stresssygemeldt.

Det oplyste Statsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag morgen, og klokken 9.00 mødte de to V-ministre pressen til et doorstep i Forsvarsministeriet.

Rokaden er en indrømmelse af, at det hele tiden har været en fejl at gøre Venstre-formanden til forsvarsminister

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Her satte Venstre-formanden flere ord på sin beslutning, som han fortæller, at han traf i sidste uge. 

"Når jeg har besluttet af lave den her tilpasning, skyldes det grundlæggende to ting. Det skyldes min kærlighed til Venstre, og det skyldes min kærlighed til Forsvaret," lød det fra Jakob Ellemann-Jensen. 

Venstre-formanden forklarede, at forsvarsministerposten ikke er forenlig med de øvrige opgaver, der ligger på partiformandsbordet.

"Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, og samtidig fortsætte med at gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister. Forsvaret har brug for en minister, der har 100 procent fokus på den opgave, der er. Og den er stor."

Politisk redaktør: "Det er en indrømmelse" 

Regeringsrokaden kommer i kølvandet på den såkaldte våbensag, der har hængt over Jakob Ellemann-Jensen, siden han vendte retur til Forsvarsministeriet 1. august. 

Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, er rokaden en indrømmelse af, at Jakob Ellemann-Jensen aldrig skulle have siddet i Forsvarsministeriet til at begynde med. 

"Rokaden mellem Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund-Poulsen er en indrømmelse af, at det hele tiden har været en fejl at gøre Venstre-formanden til forsvarsminister. Så kort kan det siges," siger Esben Schjørring og fortsætter:

"Nu kan han koncentrere sig om de store linjer. Men skiftet sker også i de lange skygger, våbensagen kaster. Den gjorde det endnu mere uholdbart, at Ellemann sad som forsvarsminister." 

Læs også

Våbensagen, som Altinget har afdækket, omhandler våbenindkøbet fra den israelske våbenproducent Elbit for godt 1,7 milliarder kroner.

Folketinget godkendte i hast indkøbet i januar, efter at Jakob Ellemann-Jensen havde oplyst, at tilbuddet ville udløbe få dage senere, hvilket senere viste sig ikke at være rigtigt.

Samtidig oplyste Forsvarsministeriet også til Folketinget, at der var indhentet tilbud fra flere forskellige leverandører. Men de pågældende leverandører har ikke kunnet genkende den udlægning.

Jakob Ellemann-Jensen har siden undskyldt de forkerte oplysninger og fyret Forsvarsministeriets departementschef, Morten Bæk, som konsekvens af sagen. Samtidig har han varslet en uvildig undersøgelse af sagen, som partierne i forsvarsforligskredsen er ved at aftale rammerne for.

Læs også

Dokumentation

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00