SF og V parat til at sende våben til Ukraine

Hvis Ukraines regering beder om det, så er både SF og Venstre parat til at sende både våben og ammunition til Ukraine, der lige nu frygter en russisk invasion inden for få uger. Regeringen nøjes indtil videre med at støtte med penge og ord.

Amerikansk våbenhjælp ankommer til Ukraines hovedstad Kiev tirsdag.
Amerikansk våbenhjælp ankommer til Ukraines hovedstad Kiev tirsdag.Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

SF og Venstre vil tage stilling til det konkrete indhold af våbenladningerne, inden våbnene ryger på et af Flyvevåbnets C-130 Hercules-transportfly og sendes til Ukraine.

Men principielt har hverken SF eller Venstre nogle indvendinger mod, at Danmark sender våben og ammunition til Ukraine til at hjælpe det østeuropæiske land, der frygter, at en russisk invasion er nært forestående.

Bør Danmark sende våben til Ukraine? 

”Hvis vi på nogen måde har mulighed for det. Så er svaret ja,” siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen og fortsætter:

”Hvis der er noget, som Ukraine mener, at vi kan levere, så skal vi hjælpe til. Det her er kampen mellem det gode og det onde.”

SF's udenrigsordfører Karsten Hønge ser ingen begrænsninger for hvad Danmark kan hjælpe Ukraine med, hvis landet beder om det.

”Hvis Ukraine beder Danmark om hjælp, så ser vi meget åbent på det. Vi vil selvfølgelig se på den konkrete henvendelse. Men vi afviser ikke at hjælpe,” siger Karsten Hønge. 

Fokus på hård magt

Debatten om dansk våbenbistand til Ukraine er blusset op, efter at den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba torsdag var i København.

I den forbindelse offentliggjorde den danske regering, at man afsætter 875 millioner kroner til Danmarks Naboskabsprogram 2022-2026. Heraf vil Ukraine modtage omkring 550 millioner kroner.

Læs også

Kuleba gjorde i klare vendinger opmærksom på, at situationen på grænsen mellem Ukraine og Rusland lige nu er så anspændt, at der brug for hård magt.

”Vi sætter pris på alle former for støtte til Ukraine. Vi er imidlertid nået til et punkt, hvor vi virkelig er nødt til at fokusere mere på hård magt end blød magt,” sagde Dmytro Kuleba ved et pressemøde sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Christiansborg torsdag formiddag.

I pendulfart med våben 

Den danske regering er dog ikke parat til at sende Ukraine hårde midler til kamp.

”Vi støtter Ukraine med de ting, som vi har og kan bidrage med. For eksempel 164 millioner kroner til en reform af forsvars- og sikkerhedssektoren samt minerydningsstøtte til det ukrainske folk, som lever i minerede områder,” sagde Jeppe Kofod på pressemødet.

Amerikanske og britiske transportfly har i flere uger fløjet i pendulfart til og fra Ukraine med våben og ammunition til den ukrainske hær, der er i fuld gang med at forberede sig på en russisk invasion af landet.

Vil kæmpe tilbage 

Dmytro Kuleba håber, at Danmark også vil sende våben, hvis det viser sig, at det danske forsvar har noget, som Ukraine en dag får brug for.

”Hvis vi i Danmark finder våben, som vi har brug for, så vil Danmark overveje vores anmodning og tage en beslutning. Modsat andre lande, så har vi aldrig hørt fra Danmark, at de har et veto mod at forsyne Ukraine med våben,” sagde Dmytro Kuleba.

Han understregede, at Ukraine ikke har opgivet at finde en diplomatisk løsning på konflikten. Men landet forbereder sig også på krig.

”Ukraine er engageret i at undgå en konflikt. Vi planlægger ikke offensive handlinger. Vi er engageret i det diplomatiske spor, og vi er parate til at engagerer os med Rusland på forskellige niveauer for at finde en diplomatisk løsning på konflikten. Men hvis Rusland beslutter sig for at kæmpe, så vil vi kæmpe tilbage. Det er vores land, og vi vil forsvare det,” fastslog Dmytro Kuleba på pressemødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00