Statsministeren aflyser fregat-besøg efter pirat-drab

Efter at en dansk fregat onsdag kom i ildkamp med et piratskib ud for Vestafrikas kyst og dræbte fire personer, har statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen aflyst det besøg på fregatten, som ellers skulle have fundet sted i dag. 

Fregatten Esbern Snare på vej mod Guinea Bugten.
Fregatten Esbern Snare på vej mod Guinea Bugten.Foto: Anders Fridberg / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Besætningen ombord på den danske fregat Esbern Snare, der lige nu jagter pirater i Guineabugten ud for Vestafrikas kyst, får ikke fint besøg i dag. Statsminister Mette Frederiksen (S) havde ellers meldt sin ankomst sammen med Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Men det besøg blev her til morgen aflyst, efter at specialstyrker fra skibet i går nedkæmpede et af de piratskibe, som fregatten er sendt afsted for at få has på.

Det oplyser statsministeren selv til TV2.

Soldater fra Frømandskorpset skød og dræbte onsdag aften fire pirater samt sårede en og tog yderligere tre pirater til fange. Ingen danske soldater kom til skade.

De fire overlevende pirater holdes nu fanget ombord på Esbern Snare mens en tværministeriel arbejdsgruppe afgør, hvad man skal stille op med dem. Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse. 

Forhøjet risiko

Begivenhederne startede onsdag eftermiddag, da besætningen på Esbern Snares fik efterretninger om forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet satte i den retning og sendte skibets Seahawk-helikopter i forvejen for at observere.

Helikopterens besætning fandt ud på eftermiddagen i et område med en række handelsskibe en hurtigtgående motorbåd med otte mistænkelige mænd ombord. Ombord på skibet kunne helikopterens besætning se en række af de redskaber, man forbinder med pirateri, herunder stiger.

Esbern Snare var hen under aftenen tæt nok på til at sende Frømandskorpset af sted i deres hurtiggående RHIB-både for at gå ombord i piratskibet.

Onsdag aften kaldte Esbern Snare piraterne op for at bringe dem til standsning, så de danske soldater kunne komme ombord. Da piraterne ikke reagerede, afgav de danske styrker varselsskud jævnfør deres beføjelser, skriver Forsvaret i pressemeddelelsen.

Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne. Der fulgte en kort ildkamp. Ingen danske soldater kom til skade, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret.

Forud for besøget på fregatten, som nu altså er aflyst, besøgte statsministeren og Venstres formand onsdag Ghana. Her mødtes de blandt andet med Ghanas præsident samt Ghanas minister for vand og sanitet.

Esbern Snare ankom til Guinea Bugten for to uger siden og skal jage pirater de næste seks måneder. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00