Ulovlige læk fra nævn bliver ikke undersøgt

ULOVLIGT: Mindst ni gange siden 2016 er der blevet lækket fortrolige oplysninger til medierne om sager i Det Udenrigspolitiske Nævn. Lækagerne bliver dog hverken undersøgt eller politianmeldt.

Det Udenrigspolitiske Nævns nuværende mødelokale på Christiansborg.
Det Udenrigspolitiske Nævns nuværende mødelokale på Christiansborg.Foto: Anders Hviid / Folketinget
Andreas Krog
Fakta
Det Udenrigspolitiske Nævn
Det Udenrigspolitiske Nævn beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, og Grundloven forpligter regeringen til at rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn, inden den træffer beslutninger om sager af større udenrigspolitisk rækkevidde.

Medlemmerne af nævnet er underlagt tavshed om, hvad de hører i nævnet. 

Fortrolige oplysninger om sager, der behandles i Det Udenrigspolitiske Nævn, flyder i en lind strøm ud til medier og offentlighed på trods af, at det kan give op til to års fængsel at videregive oplysninger fra nævnet. Mindst ni gange siden januar 2016 har oplysninger om sager i nævnet fundet vej til medierne.

Ingen af lækagerne er dog blevet undersøgt eller politianmeldt.

Formelt er det regeringens oplysninger, som den overbringer til nævnet, og derfor også regeringens oplysninger, der bliver lækket. I Udenrigsministeriet har man efter fire dage dog ikke kunnet svare på, hvorfor lækagerne ikke er blevet undersøgt eller politianmeldt.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00