Venstre stemmer nej: Vil ikke ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

Venstre vil stemme imod at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, medmindre alle Folketingets medlemmer bliver orienteret om anklageskriftet. Heller ikke Enhedslisten eller Dansk Folkeparti vil ophæve Hjorts immunitet, så han kan blive tiltalt i FE-sagen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Venstre vil stemme nej til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Det bekræfter partiet nu endeligt over for Altinget. 

Så længe Folketingets medlemmer ikke kan få indsigt i anklagerne mod Claus Hjort Frederiksen for landsforræderi, kommer Venstre til at stemme nej til at ophæve hans immunitet, oplyser Venstres pressetjeneste. 

Dermed ser det ud til, at 67 mandater i Folketinget vil ophæve immuniteten, mens 75 vil stemme imod. Radikale og Konservative bliver dermed afgørende for, om der bliver flertal. De har endnu ikke meldt ud, men K-formand Søren Pape har antydet, at han er klar til at ophæve immuniteten.

"Det er ikke sådan, et demokrati fungerer"

I disse dage orienteres Folketingets partiledere om anklageskriftet mod den tidligere minister og V-nestor, der står til at blive tiltalt for at røbe statshemmeligheder, hvis hans parlamentariske immunitet ophæves.

Men partilederne må ikke videregive oplysninger om anklageskriftet til de øvrige folketingsmedlemmer. Det fik allerede tirsdag Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen til at skrive på Facebook:

"Jeg kommer ikke til at tage bind for øjnene og stemme for at ophæve Claus Hjorts immunitet. Det er ikke sådan, et demokrati fungerer," skrev han.

Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, er der en særlig årsag til, at Venstre bruger den manglende indsigt i anklageskriftet som argument for ikke at ophæve immuniteten. 

"Venstre vil selvfølgelig undgå, at det her ser ud som om, de vil beskytte en af deres egne på en måde, en almindelig borger ikke ville kunne. Partiet prøver at sige, at det her ikke handler om indholdet af anklagen, men hvad der skal til for at ophæve et folketingsmedlems immunitet," siger han.

Potentielt farlig position

Venstre slår sig blandt andet op på at være et parti, der har tillid til retsstaten. Men med et nej til at ophæve Hjorts immunitet kan det image potentielt være truet, vurderer Esben Schjørring. 

”Det afhænger af, hvordan de partier, der vil stemme for en ophævelse, agerer fra nu af, og om der kommer et flertal udenom V, DF, LA og NB. Hvis ’ja-partierne’ vælger at politisere Venstres kurs her med anklager om, at V ikke længere er et såkaldt ansvarligt parti, fordi man ikke længere har tillid til myndighedernes uafhængighed, kan det blive en rigtig giftig debat," siger han og tilføjer:

"Taber Venstre den debat, vil partiet lide et stort troværdighedstab. Men hvis ’ja-partierne’ vælger at lade sagen ligge, så ebber det hurtigt ud.”

Pape som bøddel

Nu venter alle på en endelig melding fra Radikale Venstre og Konservative.

"Forventningen er, at De Radikale også stemmer for ophævelsen af immuniteten. Det betyder, at alle øjne vil rettes mod Søren Pape Poulsen og De Konservative. De er under et meget stort pres nu fra de andre borgerlige partiledere," siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

Venstre er dermed ikke det eneste parti, der har noget på spil, når de endelige afgørelser træffes.

"Stemmer K for, vil det forsure forholdet mellem K og de andre borgerlige partier i almindelighed og i særdeleshed forholdet til Venstre. Sådan som V har positioneret sig i den her sag, vil det være en krigserklæring for K at stemme for,” siger han.

I artiklen herunder kan du se, hvordan partierne stiller sig:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00