Analyse af 
Thomas Lauritzen

Vestens militære alliance går balancegang på kanten af historien

Ukraine har fået en masse nye løfter om langsigtet militær, økonomisk og politisk støtte fra de vestlige ledere. Men sommerens Nato-topmøde i Vilnius leverede ikke den garanti for medlemskab af alliancen, som præsident Zelenskyj kom efter. Det var for risikabelt.

Volodomyr Zelenskyj (t.v.) var skuffet over, at den amerikanske præsident, Joe Biden, ikke ville lade Nato give Ukraine en dato for optagelse.
Volodomyr Zelenskyj (t.v.) var skuffet over, at den amerikanske præsident, Joe Biden, ikke ville lade Nato give Ukraine en dato for optagelse.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

VILNIUS: Da Air Force One landede i Litauens hovedstad en sommeraften dagen før årets Nato-topmøde, sad diplomater stadig og filede på den helt præcise ordlyd af alliancens løfter til Ukraine.

Det kastede skygger ind over et topmøde, der ellers var præget af lettelse over, at Tyrkiet efter alt at dømme nu har hævet sin blokade af Sveriges medlemskab.

Vilnius var stedet, hvor Natos nordiske udvidelse for både finner og svenskere blev fuldbyrdet. Men det var også stedet, hvor Ukraines vildeste drømme blev punkteret.

0:000:00