Analyse af 
Andreas Krog

Vigtigt værktøj tilbage i værktøjskassen

ANALYSE: Over en periode på knap 15 år har det kun været muligt at sende Forsvarets EH-101-helikoptere på international mission én gang. Nu er den skandaleramte helikopter klar igen – og det har politikerne taget imod med kyshånd.

Dansk EH101-helikopter i luften i Afghanistan.
Dansk EH101-helikopter i luften i Afghanistan.Foto: Forsvarsgalleriet
Andreas Krog
Fakta
Ny vedligeholdelsesaftale

Den nye kontrakt mellem Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Leonardo om vedligeholdelse af EH101-helikopterne er gældende for en femårig periode med mulighed for forlængelse på yderligere 5 år. Aftalen indeholder:
         
- Reparation og overhaul af komponenter.
 
- Anskaffelse af reservedele ift. de nødvendige eftersyn, der skal til at understøtte den operative drift.
      
- Teknisk støtte og ingeniørbistand.
        
- Opdatering af tekniske publikationer.

Der er indbygget en struktur, som gør det muligt for leverandøren at opnå bonus, såfremt deres leverancer er tilfredsstillende, og ligeledes er der indbygget en bod-struktur, såfremt det modsatte indtræffer. Bod-/bonusstruktur skal være med til at sikre en rettidig levering af dele fra leverandøren.

Et andet tiltag er etableringen af et fælles managementkontor på Helikopter Wing Karup, som skal være med til at sikre det nødvendige informations-flow mellem leverandør og bruger.

Kilde: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

I slutningen af februar i år fik forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) opbakning i Folketingets udenrigspolitiske nævn til i slutningen af i år at udsende to af Forsvarets EH-101-helikoptere i 12 måneder til at deltage i den fransk-ledede operation Barkhane for at støtte den internationale indsats mod terrorisme i Sahel-regionen i Afrika.

Når Forsvaret sender de to EH-101-helikoptere afsted, så vil det være kun anden gang i de knap 15 år, Forsvaret har opereret EH-101-helikoptere, at de udsendes på skarp international mission.

Da de i alt 14 EH-101-helikoptere blev anskaffet i 2001, var det planen, at Forsvaret skulle være i stand til konstant at have to helikoptere udsendt på internationale missioner, hvor de som såkaldt taktiske troppetransporthelikoptere skulle flytte soldater og udstyr rundt i krigs- og konfliktområder samt evakuere sårede og dræbte soldater. Men sådan kom det ikke til at gå. Siden Forsvaret tog de første eksemplarer af den store britisk-byggede tremotorede helikoptere i brug i 2004, har helikopteren kun været udsendt på international mission én gang. Det var i 2014–2015, da to EH-101-helikoptere var udsendt til Afghanistan i lidt mere end et år. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00