Vigtigt værktøj tilbage i værktøjskassen

ANALYSE: Over en periode på knap 15 år har det kun været muligt at sende Forsvarets EH-101-helikoptere på international mission én gang. Nu er den skandaleramte helikopter klar igen – og det har politikerne taget imod med kyshånd.

I slutningen af februar i år fik forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) opbakning i Folketingets udenrigspolitiske nævn til i slutningen af i år at udsende to af Forsvarets EH-101-helikoptere i 12 måneder til at deltage i den fransk-ledede operation Barkhane for at støtte den internationale indsats mod terrorisme i Sahel-regionen i Afrika.

Når Forsvaret sender de to EH-101-helikoptere afsted, så vil det være kun anden gang i de knap 15 år, Forsvaret har opereret EH-101-helikoptere, at de udsendes på skarp international mission.

Da de i alt 14 EH-101-helikoptere blev anskaffet i 2001, var det planen, at Forsvaret skulle være i stand til konstant at have to helikoptere udsendt på internationale missioner, hvor de som såkaldt taktiske troppetransporthelikoptere skulle flytte soldater og udstyr rundt i krigs- og konfliktområder samt evakuere sårede og dræbte soldater. Men sådan kom det ikke til at gå. Siden Forsvaret tog de første eksemplarer af den store britisk-byggede tremotorede helikoptere i brug i 2004, har helikopteren kun været udsendt på international mission én gang. Det var i 2014–2015, da to EH-101-helikoptere var udsendt til Afghanistan i lidt mere end et år. 

Login