VIP-beskyttelse kan give specialstyrker mindre tid til skarpe missioner

Nye opgaver med personbeskyttelse af ministre, kongelige og embedsmænd kan gå ud over Frømandskorpset og Jægerkorpsets evne til at udsende flere specialsoldater i længere perioder end i dag, sådan som forsvarsforliget ellers lægger op til.

Frømænd viser deres færdigheder ved Frømandskorpsets 50-årsjubilæum i 2007.
Frømænd viser deres færdigheder ved Frømandskorpsets 50-årsjubilæum i 2007.Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Når danske ministre, toppolitikere, ambassadører og andre højtstående embedsmænd samt medlemmer af Kongehuset besøger krigs- og urohærgede dele af verden såsom Afghanistan, Mali og Irak, så har de følgeskab af sikkerhedsvagter, der er særligt uddannede og trænet til personbeskyttelse i såkaldt højrisikoområder. Opgaven bliver i dag varetaget af Politiets Efterretningstjeneste med assistance fra Forsvarets værnsfælles militærpoliti og specialoperationsstyrker. Som en del af forsvarsforliget blev det besluttet, at forsvaret skal overtage det operative ansvar for personbeskyttelsen i højrisikoområder.

To eksperter fra Forsvarsakademiet advarer om, at det kan risikere at gå ud over de andre opgaver, som militærpolitiet og specialstyrkerne i Frømandskorpset og Jægerkorpset også skal løse.

"Med overdragelsen af ansvaret for denne opgave er der risiko for, at trækket på MP (Militærpolitiet, red.) og specialoperationsstyrkerne øges, hvilket fjerner ressourcer fra enhedernes andre opgaver," skriver Michael Sonne Jørgensen og Steen Wegener fra Forsvarsakademiet i rapporten "Hæren og forsvarsforliget".

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00