Dansk Fjernvarme: "Betalingssystemet er ude af trit med de reelle omkostninger"

INTERVIEW: Nye EU-direktiver giver regeringen en oplagt mulighed for at lindre elselskabernes monopol. Det mener Dansk Fjernvarme, der vil gøre det billigere at udnytte vedvarende energi lokalt udenom det store elnet. Regeringen frygter, at regningen vil stige for andre forbrugere.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Hvis nogle forbrugere flytter deres forbrug helt eller delvist væk fra det kollektive elnet, vil der alt andet lige være færre til at betale de samlede omkostninger til nettet. Dette kan betyde, at de tilbageværende forbrugere vil opleve tarifstigninger.

Dan Jørgensen (S)
Klima- energi- og forsyningsminister

Danmark risikerer at blive overhalet i den grønne omstilling, hvis ikke snart myndighederne giver mere autonomi til lokale energifællesskaber.

Staten frygter, at hele elnetsstrukturen måske bryder sammen, fordi der er så mange egenproducenter, at de ikke kan styre det. Men udfordringen med egenproducenter og direkte forbindelser skyldes jo alene, at betalingssystemet er ude af trit med de reelle omkostninger.

John Tang
Chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme

Det mener Dansk Fjernvarme, der frygter, at regeringen er ved at spilde en chance for at rette op på forældet lovgivning. Forslaget til en revideret Elforsyningslov er netop blevet førstebehandlet i Folketinget, for at Danmark ved årsskiftet kan leve op til nye EU-regler.

I dag forhindrer den danske praksis som udgangspunkt lokale vindmølleejere i for eksempel at bruge deres egen vindmøllestrøm til en lokal varmepumpe uden at betale til det overordnede elnet. Strøm til eget forbrug kan dog undtages, hvis det produceres på samme grund eller lige ved siden af.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00