Debat

Affald hører fortiden til

DEBAT: Tiden er kommet til, at vi skal bruge og genbruge i stedet for at bruge og smide væk, skriver miljøminister Ida Auken (SF) i dette debatindlæg.
Foto: ft.dk
Uddannet journalist fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, januar 2013. Pt. i gang med Cand. Public på Syddansk Universitet. Fungerer som researcher på Velfærdsteknologi, Sundhed, Teknik og bidrager til tilrettelæggelsen af EU-TV-projektet.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (SF)
Miljøminister

I dag smider vi som det mest naturlige udtjente produkter og varer i skraldespanden. Men fordi supermarkedernes varehylder synes uudtømmelige, betyder det ikke, at klodens lagre af naturressourcer er det. Faktisk har vores forbrug ført til, at efterspørgslen og udnyttelsen af naturressourcer er steget så meget, at forsyningen ikke længere kan følge med. Der opstår kort sagt en mangel. Fortsætter vi i samme spor, vil vi i 2050 have brug for mere end to planeter til at understøtte vores forbrug.

Brug for paradigmeskift
Der er behov for et grundlæggende paradigmeskift på affaldsområdet. Vi skal væk fra at fokusere på problemet, affald, til at fokusere på muligheden, ressourcerne. Affaldsforebyggelse og øget genanvendelse er vejen frem, hvis vi skal sikre, at værdifulde ressourcer ikke ender på lossepladsen eller går op i røg. Det gælder ikke mindst her i Danmark, hvor vi importerer de fleste råstoffer og materialer, vores økonomi er så afhængig af.

Vi står over for en gevaldig udfordring, hvis vi skal øge vores genanvendelsesniveau og blive en del af et voksende globalt genanvendelsesmarked. Vi er et af de lande i Europa, der producerer mest affald pr. indbygger - gennemsnitligt 802 kg affald om året - og alt for meget af det ender på forbrændingen. Vi sakker bagud i forhold til vores naboer og de lande, vi normalt sammenligner os med.

Der er behov for et grundlæggende paradigmeskift på affaldsområdet. Vi skal væk fra at fokusere på problemet, affald, til at fokusere på muligheden, ressourcerne. Affaldsforebyggelse og øget genanvendelse er vejen frem, hvis vi skal sikre, at værdifulde ressourcer ikke ender på lossepladsen eller går op i røg.

Ida Auken
Miljøminister (SF)

Affald skal høre fortiden til
Derfor har vi brug for en ressourcestrategi, som tager hånd om denne udvikling. En øget ressourceeffektivitet giver ikke alene en lang række miljømæssige gevinster. Det er også en god forretning. Det globale marked for miljørigtige produkter og serviceydelser forventes fordoblet fra 1.370 milliarder dollars årligt til 2.740 milliarder dollars i 2020. Danmark skal være med helt i front.

Tiden er kommet til, at vi bevæger os væk fra at bruge og smide væk til i stedet at bruge og genbruge. Affald skal høre fortiden til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00