Debat

Affaldsforening: Afskaf parallelsystemer i affaldshåndteringen

DEBAT: I dag eksisterer to hermetisk adskilte systemer på affaldsområdet, hvilket resulterer i dyre løsninger for borgerne og dårligere service for erhvervslivet. Sådan lyder det fra direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen, der efterspørger en fælles offentlig-privat vej frem.

Den eksisterende opdeling svarer lidt til, at vi skulle have to
parallelle vejsystemer – et vejsystem til privatbiler og et andet parallelt
vejsystem til lastbiler, lyder det fra direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen. 
Den eksisterende opdeling svarer lidt til, at vi skulle have to parallelle vejsystemer – et vejsystem til privatbiler og et andet parallelt vejsystem til lastbiler, lyder det fra direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening   

Det kan desværre konstateres, at offentlige og private aktører ikke investerer i de fælles løsninger, der er behov for til sortering og behandling af genanvendeligt affald i Danmark.

Siden lov 548 om offentligt-privat samarbejde blev vedtaget i 2006, er der ikke etableret en eneste offentlig-privat affaldsvirksomhed på det grundlag. Senest forsøgte Vejle Kommune i et storstilet projekt at se, om den sammen med en privat aktør kunne etablere et anlæg til sortering af det selvsamme affald fra både husholdninger og erhverv.

Halve markeder
Men på grund af de reformer af affaldssektoren, der blevet gennemført i 2010, er det blevet yderligere vanskeliggjort at etablere offentligt-privat samarbejde om de løsninger, vi har brug for. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

De private såvel som de offentlige aktører ser hver for sig ind i et halvt marked og tør ikke binde an med investeringer, fordi mængderne på det halve marked ikke er tilstrækkelige for at skabe en sund og bæredygtig forretning.

Det er ærgerligt, for det skader innovationen og fremdriften i de løsninger, der er brug for. Danmark mister fodfæste som en nation, der kan fremelske grønne teknologiske løsninger. Det vil på længere sigt koste muligheder, arbejdspladser og velfærd.

Danmark mister fodfæste som en nation, der kan fremelske grønne teknologiske løsninger. Det vil på længere sigt koste muligheder, arbejdspladser og velfærd.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

Som to vejsystemer
På affaldsområdet har vi brug for at revitalisere tankegangen om, at vi skal skabe basal infrastruktur, der kan hjælpe borgere og virksomhederne af med deres affald.

Vi skal have et system og en teknologi, der kan være med til at omdanne affaldet til sekundære ressourcer, der kan bruges som input til nye produkter. Det bliver stadig vigtigere i en verden med stigende tryk på begrænsede ressourcer.

Vi står i dag med et system, hvor private affaldsaktører håndterer det genanvendelige affald fra virksomheder, og et offentligt system til at håndtere borgernes affald. Det virker umiddelbart uhensigtsmæssigt og svarer lidt til, at vi skulle have to parallelle vejsystemer – et vejsystem til privatbiler og et andet parallelt vejsystem til lastbiler. I forhold til genanvendelsen af affald kan vi i Danmark således ikke løbe efter de synergier og effektiviseringsgevinster, der helt åbenbart ligger i at håndtere samme slags affald i ét og samme system.

Vi skal den samme vej
I Dansk Affaldsforening ønsker vi at kunne køre på samme vej mod målet. Målet er et mere effektivt, velfungerende og sammenhængende Danmark. Vi vil meget gerne samarbejde med private aktører om at løse opgaverne. Enten via udbud eller via et ligeværdigt offentligt-privat samarbejde.

Sådan som reglerne er nu, kan kommunerne ikke engang udbyde deres maskinkapacitet i de timer, hvor de ikke selv bruger dem, og hvor der faktisk er private aktører, der ønsker at leje maskinerne som udgangspunkt for at skabe en sund forretning. Det er tåbeligt. Det må laves om.

Kunden i fokus
For resultatet af to hermetisk adskilte systemer er dyre løsninger for borgerne og dårligere service for erhvervslivet. Dyrt for borgerne, fordi de kommer til at bære omkostningerne for, at maskineriet står halvtomt og ikke kan udnyttes fuldt ud. Dårligere service for erhvervslivet, fordi der mange steder ikke vil være lokale løsninger at få.

Tiden er moden til vende blikket mod kunderne og tænke i løsninger for borgere og erhvervsliv. Det skal være enkelt at få behandlet sit affald i Danmark. Affaldsbehandling med fokus på økonomi, miljø-, klima og ressourcer. Så må vi bag fortæppet få redt snubletrådene ud, så vi kan levere de løsninger, der efterspørges og er behov for.

Hermed vil vi også få det bedst mulige udgangspunkt for at kunne skabe systemeksport af de løsninger og den teknologi, vi udvikler i et samarbejde mellem offentlige og private parter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00