Debat

Affaldsforening: McKinseys excelark glemmer potentielle låneomlægninger

DEBAT: Skal man estimere effektiviseringspotentialet ved konkurrencesættelse af affaldssektoren, bør konsekvenserne af potentielle låneomlægninger medregnes. Det påpeger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen, der håber på midler i finansloven.

Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jacob Hartvig Simonsen
Direktør i Dansk Affaldsforening

I den kommunale affaldsbranche er vi meget glade for, at regeringen vil sætte gang i yderligere analyser i forhold til effektiviseringspotentialerne i forsyningssektoren.

Her er det oplagt at se nærmere på affaldsenergisektoren og de udfordringer, der er forbundet med den foreslåede konkurrenceudsættelse og konsekvenserne af de dertilhørende potentielle låneomlægninger.

Vi har efterhånden sagt det mange gange, men her kommer onelineren endnu engang:

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

I affaldsenergisektoren vil vi meget gerne gøre tingene endnu mere effektivt, end vi allerede gør det i dag.

Det hele skal med
Excel-arket skal bare have alle omkostningerne med, så vi får det komplette billede af muligheder og barrierer for at nå effektiviseringspotentialerne.

Vores egne foreløbige undersøgelser viser, at disse økonomiske konsekvenser tilsammen risikerer at æde effektivseringspotentialet på 500 millioner op – flere gange.

Jacob Hartvig Simonsen , Direktør i Dansk Affaldsforening

McKinsey estimerer et effektiviseringspotentiale på 500 millioner kroner ved en konkurrenceudsættelse af affaldsenergisektoren – men undlader at indregne de omkostninger, der er ved at gå fra favorable kommunale lån til kommercielle rentesatser.

Derudover har flere anlæg swap-aftaler, som under de nuværende forhold giver fin mening, men som ved indfrielse i forbindelse med en låneomlægning midt i løbetiden rummer meget store udgifter.

Potentiale ædes op 
Vores egne foreløbige undersøgelser viser, at disse økonomiske konsekvenser tilsammen risikerer at æde effektviseringspotentialet på 500 millioner op – flere gange.

Derfor er det oplagt at bruge nogle af de foreslåede midler i finansloven til at undersøge om, og eventuelt hvordan, vi kan komme uden om denne showstopper.

Vi skal helt til bunds i netop dette område, så politikerne kan træffe de meget væsentlige beslutninger på et fuldt oplyst grundlag.

Vi må ikke tabe værdierne – og effektiviseringerne – i affaldsenergisektoren på gulvet.

McKinsey peger i øvrigt selv på, at der er behov for sådan en analyse (side 10 i hovedrapporten).

Vi er klar og meget interesserede i at fortsætte vores allerede igangværende konstruktive dialog med Forsyningsministeriet og indgå i dette analysearbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00