Aktører: Læssevis af udenlandske erfaringer med affaldshåndtering

AFFALDSHÅNDTERING: Der er masser af udenlandske forbilleder, når det kommer til affaldshåndtering, mener aktører. Indførelse af mere producentansvar i Danmark kan være en del af løsningen, siger de.
Der er masser af udenlandske forbilleder, når det kommer til affaldshåndtering, mener aktører. (Foto: Colourbox).
Der er masser af udenlandske forbilleder, når det kommer til affaldshåndtering, mener aktører. (Foto: Colourbox).

Nordmændene griner af Danmark, fordi vi har så lidt producentansvar, og de er uforstående over for, hvorfor det ikke er noget, vi bruger mere.

Nicholas Krøyer Blok
Projektleder hos CradlePeople
Fakta
San Franciscos Zero Waste Plan
San Francisco arbejder med et mål om at have afskaffet alt affald i 2020. Det skal ske gennem et redesign af ressourcelivscyklusser, således at alle produkter bliver genbrugt.

Filosofien er, at der ikke sendes noget til deponering eller forbrænding. I stedet arbejder man fra politisk side i San Francisco med at motivere indbyggere, virksomheder og producenter til at tænke genbrug ind i produktion og forbrug og øge adgangen til genanvendelse og kompostering.

Hvordan håndteres affaldet i Danmark mest effektivt, så der både opnås en højere genanvendelsesprocent, og metoden på sigt kan svare sig økonomisk? Det er den centrale udfordring for indfrielsen af ressourcestrategiens målsætninger.

Erfaringerne i Europa er mange og vidtgående, og et væld af forskellige systemer og teknikker er prøvet af. Det er dog ikke alle erfaringer, der er lige anvendelige i en dansk kontekst.

"Mange lande er lige nu meget aktive, når det kommer til affaldssortering grundet deponeringsdirektivet og affaldsrammedirektivets krav. Det gælder England, Spanien og Cypern, som investerer og bygger store sorteringsanlæg," siger Nana Winkler, der er specialkonsultent i Dansk Affaldsforening, og uddyber:

"Men også i de lande, der har været aktive længe, som Tyskland og Østrig, er man ved at undersøge, om systemerne kan optimeres yderligere," siger hun.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00